Zeci de opozanți din Belarus au fost supuși tratamentelor psihiatrice impuse, conform unui raport al unui grup de experți independenți ONU.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
2 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Experți ONU denunță tratamente psihiatrice coercitive în Belarus

Experți independenți ai Organizației Națiunilor Unite au condamnat aplicarea unui „tratament psihiatric coercitiv” asupra zeci de opozanți ai regimului din Belarus, în urma alegerilor prezidențiale din 2020 și a crizei politice generate de acestea. Conform unor investigații realizate în țară, mai mulți critici ai autorităților au fost supuși unor tratamente forțate.

„Am primit informații despre cel puțin 33 de persoane, inclusiv cinci femei, care au fost transferate pentru tratamente psihiatrice coercitive pentru că și-au exprimat dezacordul față de autorități, începând cu debutul crizei politice legate de alegerile din 2020”, au declarat acești experți. Transferurile au fost dispuse de instanțe, iar experții subliniază că acest tip de „pedeapsă extrem de neobișnuită ar putea constitui o formă inumană sau degradantă de pedeapsă”.

„Procedura prin care se realizează transferul pentru tratament psihiatric obligatoriu nu este transparentă și ridică mari semne de întrebare cu privire la motivarea acestor transferuri, fie ele medicale sau politice”, adaugă specialiștii. Ei menționează că procesele ce au dus la aceste transferuri s-au desfășurat cu ușile închise.

Aproximativ 20 de experți, printre care și Nils Muiznieks, Raportorul Special pentru drepturile omului în Belarus, și-au exprimat îngrijorarea față de soarta celor condamnați la un tratament coercitiv. „Aceste persoane sunt deținute în secret în instituții de sănătate mintală, sub controlul absolut al medicului-șef”, au subliniat aceștia. Deținuții sunt privați de libertate pe o perioadă nedeterminată și nu au posibilitatea de a solicita o grațiere sau o eliberare condiționată.

„Potrivit informațiilor disponibile, opt persoane au fost eliberate după ce au fost transferate pentru tratament psihiatric coercitiv. Totuși, cel puțin alte 25 de persoane rămân în continuare deținute în secret, iar informațiile despre soarta lor sau locul în care se află sunt incerte, ceea ce ridică temeri legate de posibile dispariții forțate”, au concluzionat experții.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *