Vladimir Putin a dispus renunțarea la denumirea aeroportului din Volgograd, în favoarea numelui Stalingrad.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
2 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Putin redenumește aeroportul din Volgograd în Stalingrad

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat marți seară un decret prin care aeroportul din Volgograd va purta din nou numele de Stalingrad. Această denumire istorică a fost asociată cu victoria armatei sovietice asupra forțelor naziste germane în cea mai mare bătălie a celui de-Al Doilea Război Mondial, conform informațiilor disponibile.

În decretul publicat pe site-ul Kremlinului, Putin a subliniat: „Pentru a perpetua Victoria poporului sovietic în Marele Război Patriotic din 1941-1945, decretez prin prezenta… atribuirea numelui istoric «Stalingrad» Aeroportului Internațional Volgograd.”

Contextul istoric al Stalingradului

Al Doilea Război Mondial, care a dus la moartea a aproximativ 22-25 de milioane de cetățeni sovietici, este cunoscut în Rusia ca Marele Război Patriotic. Pentru mulți ruși, Stalingradul simbolizează atât sacrificiul din timpul războiului, cât și perioada de teroare sub conducerea dictatorului Iosif Stalin.

Paralele cu invazia Ucrainei

Putin a realizat frecvent paralele între invazia Ucrainei și lupta împotriva nazismului, prezentând conflictele actuale ca o „operațiune militară specială” menită să „demilitarizeze” și „denazifice” Ucraina. Deși Ucraina a fost parte a Uniunii Sovietice și a suferit devastări sub regimul lui Adolf Hitler, autoritățile ucrainene contestă aceste comparații, considerându-le justificări false pentru un război de agresiune imperialist.

Discursul lui Putin la Volgograd

Într-un discurs pasionant rostit în 2023 la Volgograd, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a bătăliei de la Stalingrad, Putin a criticat Germania pentru sprijinul acordat Ucrainei și a afirmat că Rusia este pregătită să recurgă la întregul său arsenal, inclusiv arme nucleare.

Importanța bătăliei de la Stalingrad

Stalingrad, redenumit Volgograd în 1961, a fost scena celei mai sângeroase bătălii din război, în care Armata Roșie sovietică a suferit pierderi de peste 1 milion de soldați, reușind să oprească avansul forțelor germane în perioada 1942-1943.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *