UE va refuza un acord tarifar asemănător cu cel realizat de Marea Britanie cu SUA: „Se pare că implică concesii politice”

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
5 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Avertismentul țărilor UE cu privire la acordurile comerciale cu SUA

Țările din Uniunea Europeană au transmis joi că vor respinge orice acord comercial cu președintele Donald Trump care ar reflecta înțelegerea dintre Statele Unite și Regatul Unit. Acestea s-au opus ferm unui tarif de bază de 10% ca punct de plecare pentru negocieri, conform informațiilor disponibile. Ministrul suedez al Comerțului, Benjamin Dousa, a declarat, în drum spre o reuniune a miniștrilor comerțului din UE la Bruxelles: „Dacă acordul dintre Marea Britanie și SUA este ceea ce obține UE, SUA se pot aștepta la contramăsuri din partea noastră”. El a adăugat că nu se așteaptă la un acord între UE și SUA în următoarele săptămâni.

Negocierile dintre SUA și Marea Britanie

Săptămâna trecută, Washingtonul a semnat un acord cu Marea Britanie pentru a reduce tarifele vamale asupra exporturilor britanice de automobile și oțel. Cu toate acestea, Londra nu a reușit să elimine tariful universal de 10% impus de Trump pe 2 aprilie, denumită „Ziua Eliberării”. La scurt timp după, China a înregistrat progrese similare, cu Washingtonul și Beijingul reducând tarifele vamale la 30%, respectiv 10%, pentru bunurile comerciale între cele două părți.

Îngrijorările UE și discuțiile cu SUA

Deși UE nu a reușit să ajungă la un acord propriu, temerile din Bruxelles cresc, fiindcă blocul comunitar pare a fi pe locul din urmă în prioritățile lui Trump. Negociatorul-șef comercial al Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a confirmat miercuri că a avut o discuție „constructivă” cu secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick. „Am convenit să ne intensificăm angajamentul la nivel tehnic”, a declarat Šefčovič reporterilor, menționând că se va întâlni „foarte curând” cu reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer.

Cooperarea între SUA și UE

Comisia Europeană conduce negocierile comerciale pentru blocul comunitar, iar Bruxelles-ul depune eforturi pentru a menține alinierea țărilor membre, evitând o abordare fragmentată în discuțiile cu Casa Albă. Reuniunea ministerială de joi a avut loc în urma unei scrisori trimise de SUA, care a prezentat principiile generale așteptate de la UE – un prim indiciu că Washingtonul este dispus să se angajeze într-un acord negociat cu blocul comunitar în contextul tensiunilor comerciale.

Abordarea problemelor comune

Washingtonul și Bruxelles-ul doresc să colaboreze pentru a aborda supracapacitatea din sectorul siderurgic, să-și reducă dependențele de mineralele critice și să continue cooperarea în domeniul tehnologiilor sensibile, inclusiv inteligența artificială. „Există domenii în care suntem absolut convinși că putem obține rezultate mult mai bune dacă le abordăm împreună, ca aliați”, a afirmat șeful UE pentru comerț.

Perspectivele viitoare

Michał Baranowski, ministrul dezvoltării economice al Poloniei, a apreciat că este „un semn foarte bun” că SUA au decis să dezescaladeze tensiunile, referindu-se la acordurile recente cu Marea Britanie și China. Baranowski, care a condus reuniunea de joi, a subliniat că UE nu ar trebui să se simtă presată să ajungă la un acord rapid cu SUA. El a afirmat că principala lecție din acordurile cu Marea Britanie și China este „să nu ne grăbim prea mult: nu avem nevoie de un acord rapid, avem nevoie de un acord bun”.

Acordul Britanico-American: Începutul Negocierilor

Recent, Matthias Jørgensen, șeful Comisiei pentru relații comerciale cu Statele Unite, a discutat în fața Parlamentului European despre acordul britanico-american. El a subliniat că acest acord nu este complet, ci reprezintă mai mult un cadru politic menit să inițieze negocierile.

Jørgensen a menționat că documentele preliminare sugerează că Regatul Unit ar putea face unele concesii în ceea ce privește exporturile de carne de vită și automobile. Aceste aspecte ar putea influența cursul negocierilor viitoare.

În cazul în care Bruxelles-ul și Washingtonul nu reușesc să ajungă la un acord până la începutul lunii iulie, se va activa o taxă vamală majorată, care ar putea depăși 20%. În plus față de taxa vamală existentă de 10%, Statele Unite impun în continuare o taxă de 25% pentru automobile, precum și pentru oțel și aluminiu.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *