Ucraina a obținut doar o parte din sistemele Patriot solicitate. Însă aceasta nu este cea mai mare dificultate.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
5 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Ucraina Se Confruntă cu Provocări în Apărarea Aeriană

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au primit doar jumătate din numărul minim de sisteme Patriot solicitate de președintele Volodimir Zelenski partenerilor internaționali. Această situație devine și mai gravă în contextul atacurilor tot mai frecvente cu rachete balistice din partea Rusiei, care pun în evidență nevoia acută de sisteme de apărare antirachetă în țară.

În discursul său din 6 aprilie, Zelenski a subliniat că sistemele Patriot, aflate în prezent în stocuri în diverse locații, trebuie să fie utilizate eficient pentru a proteja viețile cetățenilor ucraineni. Această afirmație face referire la cererea depusă de Kiev cu un an în urmă, pentru șapte baterii Patriot suplimentare, cerere care nu acoperă însă întreaga nevoie de apărare, estimată la 25 de baterii.

Statutul Sistemelor Patriot în Ucraina

Până în primăvara anului 2024, Ucraina dispunea de doar trei unități de foc Patriot operaționale: una din Statele Unite, una din Germania și o alta asamblată din componente furnizate de Germania și Olanda. De asemenea, Italia și Franța au contribuit cu un sistem SAMP/T, considerat un rival european al sistemelor Patriot.

Recent, Ucraina a mai primit trei baterii Patriot complete și una incompletă, inclusiv sisteme suplimentare din partea Statelor Unite și Germaniei și, surprinzător, una din România, care a achiziționat recent acest sistem. Totuși, Țările de Jos nu au reușit să finalizeze o altă baterie Patriot, livrând doar componente ale sistemului, precum un radar și trei lansatoare.

Astfel, Ucraina a obținut, în prezent, aproximativ șase baterii Patriot de diverse configurații, o cantitate care rămâne semnificativ inferioară cerinței totale de 25 de baterii, sau cel puțin de minimul de 10.

Provocările Continuării Livrărilor

Italia a promis să furnizeze un alt sistem SAMP/T, însă încrederea în eficiența acestuia împotriva rachetelor balistice a scăzut, iar discuțiile oficiale s-au concentrat acum pe achiziția de sisteme americane suplimentare de apărare aeriană. Dacă livrările vor avea loc, forțele de apărare aeriană ale Ucrainei vor opera două SAMP/T.

La mijlocul anului 2023, Raytheon, producătorul sistemelor Patriot, a anunțat că Ucraina va primi cinci baterii suplimentare până la sfârșitul anului 2024, dar nu au fost oferite actualizări recente în legătură cu aceste livrări.

Problema Rachetelor Interceptoare

Dincolo de lipsa sistemelor de apărare aeriană, o problemă și mai gravă a apărut: disponibilitatea rachetelor interceptoare. Zelenski a recunoscut indirect această situație pe 19 februarie, când a relatat că un comandant l-a informat despre lipsa rachetelor pentru sistemele Patriot, subliniind astfel dificultățile cu care se confruntă Ucraina în menținerea operațiunilor de apărare aeriană.

În concluzie, fără sprijinul necesar din partea partenerilor internaționali, Ucraina se află într-o situație delicată, având dificultăți nu doar în obținerea sistemelor, ci și în asigurarea rachetelor necesare pentru a le opera eficient.

Provocările aprovizionării cu rachete interceptoare pentru Ucraina

În contextul conflictului din Ucraina, se evidențiază o problemă majoră legată de aprovizionarea cu rachete interceptoare. Deși există suficiente rachete disponibile, problema esențială constă în reticența, în special a Statelor Unite, de a asigura o livrare constantă și adecvată a acestora.

Este important de menționat că nu există o lipsă de rachete care ar putea fi trimise Ucrainei. Lockheed Martin a anunțat o producție record de 500 de rachete PAC-3 MSE în 2024, având planuri de a crește producția la 600 în anul următor. De asemenea, Raytheon produce anual până la 240 de rachete GEM-T, esențiale pentru combaterea amenințărilor non-balistice, deși se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește interceptarea rachetelor balistice.

În plus, în iunie 2024, administrația Joe Biden a declarat că Ucraina va beneficia de acces prioritar la rachete interceptoare Patriot în următoarele 16 luni, având prioritate după armata americană și fiind pe picior de egalitate cu Taiwanul.

Dincolo de producția americană, Mitsubishi Heavy Industries din Japonia, în baza unui acord de licență, poate asambla până la 30 de rachete MSE pe an. În același timp, se așteaptă ca întreprinderea comună COMLOG din Germania, formată din MBDA și Raytheon, să înceapă producția de rachete GEM-T nu mai devreme de septembrie 2026, după finalizarea instalațiilor necesare.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *