Trump evită să denumească genocid masacrarea armenilor
Președintele american Donald Trump a evitat, joi, să califice masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial drept „genocid”. Această poziție contrastează cu cea a predecesorului său, Joe Biden, care a recunoscut oficial aceste evenimente, informează AFP.
Reacția Turciei și a comunității armene
Turcia, condusă de președintele Recep Tayyip Erdogan, respinge constant ideea unui genocid și își desfășoară eforturile pentru a bloca recunoașterea internațională a acestuia. În mesajul său anual dedicat acestei comemorări, Trump a menționat „memoria acestor vieți prețioase care au fost spulberate în timpul uneia dintre cele mai grave catastrofe ale secolului XX”.
În contrast, în 2021, Biden a devenit primul președinte american care a recunoscut genocidul, aducând un omagiu victimelor: „tuturor armenilor care au murit în genocidul ce a început în urmă cu 106 ani”.
Critici la adresa lui Trump
Directorul executiv al Comitetului Național Armean din America, Aram Hamparian, a criticat decizia lui Trump, numind-o o „capitulare rușinoasă în fața amenințărilor turce”.
Numărul victimelor și recunoașterea internațională
Potrivit estimărilor din Erevan, între 1915 și 1916, între 1,5 milioane de oameni au murit în urma represiunii autorităților otomane asupra minorității creștine armene. Aceste autorități considerau că armenii erau „trădători pro-ruși”. De cealaltă parte, Turcia contestă aceste cifre, estimând numărul victimelor armene la între 300.000 și 500.000 și afirmând că un număr similar de turci a murit în violențele ce au urmat, după ce mulți armeni s-au alăturat forțelor ruse.
Armenia și diaspora sa influentă au luptat de mult pentru recunoașterea internațională a genocidului, iar până în prezent, 34 de țări, inclusiv SUA, Franța, Germania, Brazilia și Rusia, au recunoscut oficial aceste evenimente tragice.