Trump a solicitat anchetarea a doi foști consilieri din primul său mandat, acuzând unul dintre ei de „trădare”.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Trump solicită anchete împotriva foștilor colaboratori

Președintele american Donald Trump a cerut, miercuri, Departamentului de Justiție să investigheze doi dintre foștii săi colaboratori din primul său mandat la Casa Albă. Unul dintre aceștia a fost acuzat de „trădare”, un gest neobișnuit pentru un lider american, conform unor surse. Cei vizați sunt Miles Taylor, fost membru al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), și Christopher Krebs, fost director al Agenției pentru Securitate Cibernetică (CISA).

Acuzații grave și declarații publice

În două documente separate semnate în Biroul Oval, Trump a instruit Departamentul de Justiție să deschidă anchete referitoare la activitățile celor doi. Miles Taylor a scris în 2018 un editorial în The New York Times, sub pseudonimul ‘Anonymous’, în care îl critica pe președinte, afirmând că „rădăcina problemelor este amoralitatea președintelui” și acuzându-l de decizii „prost informate și iresponsabile”. Taylor și-a dezvăluit ulterior identitatea și a publicat o carte intitulată „A Warning”. Potrivit consilierului Casei Albe, Will Scharf, el este acuzat că a „divulgat informații confidențiale” și a făcut „afirmații scandaloase” despre administrația Trump.

Trump l-a atacat pe Taylor, spunând: „Îmi amintesc cu greu de el. Este cineva care a plecat, a scris o carte și a spus tot felul de lucruri teribile. Toate minciunile. Cred că este un trădător. Este ca și cum ar fi spion. Cred că este vinovat de trădare, dacă vreți să știți toată povestea.”

Reacția lui Miles Taylor

În urma directivei prezidențiale, Miles Taylor a reacționat pe platforma X, afirmând că s-a așteptat la un astfel de comportament din partea lui Trump. „Diferența de opinie nu este ilegală. Cu siguranță nu este trădare. America se îndreaptă într-o direcție foarte sumbră”, a scris el.

Concedierea lui Christopher Krebs

Christopher Krebs, a doua țintă a președintelui, a fost concediat în noiembrie 2020, după ce a declarat că nu există dovezi de fraudă în alegerile prezidențiale din același an, câștigate de Joe Biden. Krebs a descris alegerile drept „cea mai sigură din istoria Americii”. Trump a amenințat că „vom ști dacă alegerile au fost corecte sau nu, iar dacă nu au fost, el va plăti un preț greu”, referindu-se la Krebs ca fiind un „impostor” și reluând acuzațiile de fraudă.

Atitudinea lui Trump față de foștii oficiali

De la revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, Trump, primul președinte american condamnat penal, a atacat mai mulți foști oficiali pe care îi consideră dușmani politici, refuzându-le accesul la informații confidențiale. Cu toate acestea, până în prezent, nu a dat instrucțiuni directe Ministerului Justiției, care funcționează teoretic ca o entitate independentă, să demareze anchete împotriva adversarilor politici.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *