Decizie a Tribunalului București privind primarul din Sinaia
Tribunalul București a aprobat vineri cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de arestare preventivă a primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea. Decizia a fost luată după ce s-a constatat că edilul a încălcat interdicțiile impuse prin măsura controlului judiciar.
Motivarea arestării preventive
DNA a cerut înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauțiune cu arestarea preventivă a lui Vlad Oprea, argumentând că acesta a acționat cu rea-credință, continuând să își exercite funcția de primar. Instanța a decis: „Admite propunerea parchetului de înlocuire a măsurii controlului judiciar pe cauțiune cu măsura arestării preventive față de inculpatul Oprea Vlad Gheorghe.” Arestul preventiv va dura 30 de zile, începând cu data la care decizia va deveni definitivă, având și posibilitatea de contestare în termen de 48 de ore de la comunicare.
Contextul legal al cazului
Primarul a fost plasat sub control judiciar în luna ianuarie, în cadrul unui dosar de corupție, în care i-au fost impuse mai multe interdicții, printre care și cea de a exercita funcția de primar, precum și interdicția de a lua legătura cu martorii din dosar. Potrivit procurorilor, Vlad Oprea s-a întâlnit în perioada 4 martie – 13 martie 2025 cu viceprimarul orașului, care îndeplinește în prezent atribuțiile de primar, în camera tehnică a unui hotel din Sinaia. Aceste întâlniri au fost înregistrate de anchetatori.
Infracțiunile de care este acuzat Vlad Oprea
În perioada martie-aprilie, deși era sub măsură de control judiciar, Oprea ar fi continuat să exercite atribuțiile de primar, oferind instrucțiuni directe viceprimarului cu privire la diverse aspecte administrative, inclusiv relația cu Consiliul Local și gestionarea bugetului local. DNA a detaliat că primarul a intervenit în chestiuni precum gestionarea serviciilor publice și raporturile contractuale ale Primăriei Sinaia.
Vlad Oprea este acuzat de DNA de mai multe infracțiuni, printre care luare de mită în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, trafic de influență în formă continuată și fals în declarațiile de avere. De asemenea, edilul este cercetat pentru abuz în serviciu, în cazul în care funcționarul a obținut astfel un folos necuvenit pentru sine sau pentru altcineva.
Activități ilegale în orașul Sinaia
În orașul Sinaia, autoritățile au intensificat controalele pentru a combate activitățile ilegale care au ca scop obținerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Aceste acțiuni includ spălarea banilor și desfășurarea de lucrări de construcție sau demolare fără autorizație legală sau cu nerespectarea condițiilor specificate în autorizațiile emise.
Este esențial ca toate lucrările de construcție să se desfășoare într-un cadru legal, respectând normele și reglementările în vigoare. Autoritățile locale continuă să monitorizeze îndeaproape aceste activități pentru a proteja comunitatea și a asigura respectarea legii.