Influența dietelor asupra bolilor cronice la seniori
Alegerea alimentației și calitatea acesteia pot afecta riscul de dezvoltare a bolilor cronice. O cercetare realizată de Institutul Karolinska a analizat modul în care tiparele alimentare influențează dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, demența și diabetul, la persoanele în vârstă.
Studii și rezultate
Seniorii care au adoptat o dietă sănătoasă, bogată în legume, cereale integrale, nuci și grăsimi sănătoase, au experimentat o acumulare mai lentă a bolilor cronice. În contrast, cei care au consumat mai multă carne roșie, alimente procesate și băuturi zaharoase erau mai predispuși să dezvolte multiple afecțiuni cronice în timp.
Studiul a inclus peste 2.400 de seniori cu o vârstă medie de 71,5 ani, împărțiți în patru grupuri, în funcție de răspunsurile oferite la chestionarele alimentare:
- MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) – se axează pe consumul de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase.
- AHEI (Alternative Healthy Eating Index) – evaluează calitatea dietei pe baza alimentelor legate de un risc mai scăzut de boli cronice.
- AMED (Alternative Mediterranean diet) – se concentrează pe alimente vegetale și grăsimi sănătoase, cu ajustări pentru unele produse, cum ar fi carnea roșie.
- EDII (Empirical Dietary Inflammatory Index) – un model de dietă pro-inflamatorie, bogat în carne roșie, alimente procesate și băuturi zaharoase.
Cercetătorii au considerat primele trei diete ca fiind sănătoase, în timp ce EDII a reprezentat o dietă nesănătoasă, care promovează inflamația. Datele adunate pe parcursul a 15 ani au arătat că participanții care au urmat o dietă sănătoasă au avut o progresie mai lentă a bolilor cronice, cu până la două afecțiuni mai puțin comparativ cu cei cu cea mai scăzută aderență la alimentația sănătoasă.
Beneficiile dietei sănătoase
Persoanele care au adoptat diete sănătoase au experimentat o rată mai lentă a bolilor cardiovasculare și a afecțiunilor neuropsihice, precum demența. Studiul a evidențiat că efectele protectoare ale dietelor MIND și AHEI asupra sănătății neuropsihice au fost cele mai puternice în rândul participanților mai în vârstă. Aceasta sugerează că, chiar și în ultimele etape ale vieții, adoptarea unei diete sănătoase poate aduce beneficii semnificative.
Provocările schimbărilor în alimentație pentru seniori
David Cutler, medic specialist în medicină de familie, a subliniat că rezultatele studiului sugerează că calitatea dietei este un factor de risc modificabil în încetinirea acumulării bolilor cronice la seniori. El a subliniat dificultatea schimbării obiceiurilor alimentare, în special pentru seniori, ale căror tipare alimentare sunt adânc înrădăcinate.
Mir Ali, medic specialist în chirurgie generală și director medical al MemorialCare Surgical Weight Loss Center, a evidențiat că, deși este greu să se separe toți factorii, dieta joacă un rol major în inflamație și boli. El a menționat că este mai dificil să se facă modificări pe termen lung pe măsură ce îmbătrânim, iar inflamația și bolile pot progresa pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Concluzie
Adoptarea unor diete sănătoase poate reduce semnificativ riscul de dezvoltare a bolilor cronice la seniori, subliniind importanța alegerilor alimentare în menținerea unei sănătăți optime pe termen lung.