Transformare semnificativă de abordare la Teheran: Iranul își exprimă disponibilitatea pentru investiții din partea Statelor Unite, înaintea discuțiilor din Oman.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
2 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Iranul deschis investițiilor americane, dar se opune schimbării regimului

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat miercuri că țara sa este deschisă pentru investiții din partea Statelor Unite, însă se opune cu fermitate oricărei tentative de schimbare a regimului. Această afirmație vine într-un context delicat, întrucât cele două națiuni nu au avut relații diplomatice timp de patru decenii.

Discuții între SUA și Iran în Oman

Sâmbătă, în sultanatul Oman, va avea loc o întâlnire între oficialii americani și iranieni, axată pe programul nuclear al Iranului. Washingtonul prezintă acest eveniment ca fiind un contact „direct” cu reprezentanții iranieni, în timp ce Teheranul consideră că discuțiile sunt „indirecte”, mediatori fiind cei din Oman.

Poziția liderului iranian cu privire la investitorii americani

Masoud Pezeshkian a subliniat că liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, nu se opune prezenței investitorilor americani în țară. Totuși, președintele a specificat că Iranul respinge politicile pe care le consideră eronate, inclusiv conspirațiile și încercările de răsturnare a regimului, referindu-se la acțiunile Statelor Unite.

Accuzațiile Iranului împotriva Washingtonului

Puterile iraniene acuză de mult timp Washingtonul de implicare în încercările de destabilizare a țării, începând cu Revoluția islamică din 1979, care a dus la căderea dinastiei Pahlavi, sprijinită de SUA. În acest context, Antony Blinken, fostul secretar de stat american, a recunoscut în decembrie 2024 că tentativele de schimbare a regimului în Iran nu au fost efective.

Scrisoarea lui Donald Trump și sancțiunile impuse Iranului

În martie, Donald Trump a trimis o scrisoare autorităților iraniene, invitându-le la negocieri pentru un nou acord nuclear, ca alternativă la tratatul anterior, care a fost abandonat de SUA în 2018. De asemenea, el a amenințat cu acțiuni militare în cazul în care diplomația nu va da rezultate și a impus noi sancțiuni sectorului petrolier iranian.

Impactul acordului din 2015 asupra economiei iraniene

Acordul din 2015 a dus la o revenire a investițiilor din Europa de Vest în Iran și la o reducere a izolării internaționale a țării, în schimbul acceptării unor restricții asupra programului său nuclear. Totuși, companiile americane au evitat în continuare să intre pe piața iraniană. Ayatollahul Khamenei a declarat în 2015 că Iranul nu va permite infiltrarea economică, politică sau culturală americană în țară.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *