Sierra Leone instituie stare de urgență din cauza infecțiilor cu variola maimuței. Câte cazuri au fost raportate?

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Sierra Leone declară stare de urgenţă sanitară din cauza mpox

Sierra Leone a instituit luni o stare de urgenţă sanitară pentru a permite mobilizarea resurselor necesare în lupta împotriva mpox, anunțând totodată intensificarea măsurilor de supraveghere la frontiere, în urma confirmării a două cazuri de infecție. Ministrul Sănătății, Austin Demby, a comunicat aceste informații presei la Freetown, subliniind importanța reacției imediate a guvernului.

Cazuri confirmate de mpox

La sfârșitul săptămânii trecute, Sierra Leone a raportat primul caz confirmat de mpox din 2024, coincizând cu declanșarea celui mai înalt nivel de alertă globală pentru această boală virală cu potențial mortal. Un al doilea caz a fost confirmat ulterior, implicând un bărbat de 21 de ani care a prezentat primele simptome pe 6 ianuarie, având o evoluție similară cu primul caz, conform informațiilor furnizate de Agenția de Sănătate Publică pe rețelele sociale.

Acțiuni și măsuri de prevenire

Starea de urgenţă sanitară permite autorităților să mobilizeze resursele necesare pentru a controla boala, preveni răspândirea acesteia și oferi îngrijiri adecvate persoanelor afectate. Ministrul Sănătății a anunțat intensificarea supravegherii la frontiere, îmbunătățirea capacităților de testare și lansarea unei campanii naționale de conștientizare a populației. De asemenea, acesta a asigurat că sistemul de sănătate din Sierra Leone este pregătit să răspundă eventualelor evoluții ale situației, invocând experiența acumulată în timpul epidemiei de Ebola și a pandemiei de COVID-19.

Avertizări pentru cetățeni

Ministrul a făcut apel la cetățeni să rămână calmi, să se informeze și să raporteze prompt orice caz suspect autorităților competente. Mpox este provocată de un virus din aceeași familie ca variolei, manifestându-se prin febră mare și leziuni cutanate sub formă de vezicule. Prima dată identificată în Republica Democratică Congo în 1970, mpox a rămas, pentru mult timp, limitată la aproximativ 10 țări africane. Din 2022, boala s-a răspândit în întreaga lume, în special în țările dezvoltate unde virusul nu fusese prezent anterior.

Contextul global al epidemiei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decretat în august un nivel înalt de alertă, reînoind această stare în noiembrie, pe fondul creșterii numărului de cazuri și a țărilor afectate de mpox. Este important de menționat că Sierra Leone a fost grav afectată de epidemia de Ebola care a lovit Africa de Vest acum zece ani, epidemie ce a dus la moartea a aproximativ 4.000 de persoane, inclusiv la pierderi semnificative în rândul personalului sanitar, între 2014 și 2016.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *