Schimbările climatice contribuie la apariția unor focare de boli tropicale în Europa, iar anumite maladii ar putea crește de cinci ori.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Răspândirea Țânțarilor-Tigru în Europa și Riscurile Asociate

Odată cu creșterea temperaturilor globale cauzate de schimbările climatice, anumite specii de insecte, inclusiv țânțarii-tigru, își extind aria de răspândire spre nord. Această evoluție generează îngrijorări legate de apariția unor boli care, până în prezent, nu erau prezente în regiunile respective.

Un nou studiu publicat avertizează asupra riscurilor crescute de transmitere a bolilor tropicale precum dengue și chikungunya în Europa, ca urmare a schimbărilor climatice. Aceste boli, care altădată erau limitate la zonele tropicale, pot deveni endemice pe continent. Conform analizei, aproape jumătate din populația globală este acum expusă riscului de infectare cu dengue și chikungunya, ambele transmise de țânțari și având potențial fatal.

Simptomele acestor infecții includ febră mare, dureri de cap, dureri corporale, greață și erupții cutanate. Studiul, publicat în The Lancet Planetary Health, a investigat impactul climei și al altor factori asupra răspândirii acestor boli în Europa în ultimele 35 de ani, descoperind că focarele au devenit mai frecvente și severe începând cu anul 2010, în concordanță cu creșterea temperaturilor globale.

Evoluția Bolilor Transmise de Țânțari

„Constatările noastre sugerează că Uniunea Europeană trece de la focare sporadice de boli transmise de țânțari Aedes la o stare endemică”, afirmă autorii studiului. În anul 2024, care a fost cel mai cald an înregistrat, s-au raportat 304 cazuri de dengue în Uniunea Europeană, un record istoric comparativ cu totalul de 275 de cazuri în 15 ani anteriori.

Țări precum Italia, Croația, Franța și Spania au fost afectate de epidemii, iar analiza sugerează o tranziție de la cazuri izolate către endemie în aceste regiuni. În iunie anul trecut, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a estimat că în 2023 vor fi înregistrate 130 de cazuri de dengue dobândite local în UE/SEE, în contrast cu doar 71 de cazuri în decursul a 10 ani, între 2010 și 2021.

În cele mai pesimiste scenarii climatice, studiul avertizează că răspândirea dengue și chikungunya ar putea crește de cinci ori față de ratele actuale până în anul 2060, subliniind necesitatea urgentă de a aborda aceste probleme legate de sănătate publică.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *