Declarațiile primarului Kievului despre posibilitatea cedării de teritorii
Primarul orașului Kiev, Vitali Klitciko, a transmis recent pentru BBC că Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la anumite teritorii ca parte a unui acord de pace cu Rusia, în contextul presiunilor din partea președintelui Donald Trump pentru acceptarea unor concesii teritoriale. Klitciko a afirmat: „Unul dintre scenarii este… cedarea unor teritorii. Nu este corect. Dar pentru pace, pentru o pace temporară, poate fi o soluție, temporară.”
Cu toate acestea, fostul campion mondial la box în categoria grea, acum politician, a subliniat că poporul ucrainean „nu va accepta niciodată ocupația” Rusiei. Această declarație a venit la câteva ore după un atac devastator cu rachete și drone rusești asupra Kievului, soldat cu 12 morți și peste 80 de răniți. Acest incident a fost unul dintre cele mai sângeroase atacuri rusești asupra capitalei ucrainene din ultimele luni.
Contextul invaziei și responsabilitatea primarului
Președintele rus Vladimir Putin a demarat o invazie pe scară largă a Ucrainei în 2022, iar în prezent, Moscova controlează aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. În cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4, Klitciko a subliniat că se simte „responsabil pentru capitala Ucrainei”, numind-o „inima” țării afectate de război. El a menționat că președintele Volodimir Zelenski ar putea fi constrâns să ia o „decizie dureroasă” pentru a obține pacea.
O primă declarație de acest fel
Klitciko este unul dintre cei mai importanți politicieni ucraineni care a recunoscut public că țara sa ar putea fi nevoită să cedeze teritorii, chiar și temporar. Atunci când a fost întrebat dacă Zelenski a discutat cu el despre detalii legate de o posibilă soluție, Klitciko a răspuns direct: „Nu”. El a adăugat că președintele Zelenski se ocupă personal de aceste chestiuni, subliniind că nu este rolul său să se implice.
Klitciko și Zelenski sunt adversari politici, primarul acuzându-l pe președinte și echipa sa că încearcă să-i submineze autoritatea. În legătură cu o dispută publică dintre Zelenski și Trump la Casa Albă, primarul a sugerat că problemele importante dintre liderii politici ar trebui discutate „fără camere de filmat”.
Critica lui Trump și reacția lui Zelenski
La începutul acestei săptămâni, Trump l-a acuzat pe Zelenski că dăunează negocierilor de pace, după ce liderul ucrainean a exclus din nou recunoașterea controlului rus asupra Crimeii, o peninsulă anexată ilegal de Moscova în 2014. Trump a afirmat că Crimeea „a fost pierdută cu ani în urmă” și că în prezent „nu este nici măcar un subiect de discuție”. Cu toate acestea, Zelenski a făcut referire la „Declarația privind Crimeea” din 2018, emisă de Mike Pompeo, secretarul de Stat al lui Trump la acea vreme, care afirma că SUA „resping încercarea de anexare a Rusiei”.
În ultimele săptămâni, Ucraina și aliații săi europeni și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce mulți consideră o îmbunătățire a relațiilor dintre Trump și Rusia lui Vladimir Putin.