Rusia planifică acte de terorism aerian, avertizează premierul polonez
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că Rusia a conceput planuri pentru acte de terorism aerian, vizând nu numai Polonia, ci și companiile aeriene din întreaga lume. Această afirmație a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, evidențiind gravitatea situației actuale.
Alertele serviciilor secrete americane
Conform unor informații recente, serviciile secrete americane au avertizat Casa Albă despre intențiile Rusiei de a introduce ilegal dispozitive incendiare în avioanele de marfă care se îndreptau spre Statele Unite. Ca urmare a acestei informații, Casa Albă a transmis un avertisment Kremlinului pentru a opri această operațiune potențial periculoasă.
Importanța declarațiilor lui Tusk
Tusk nu a oferit detalii suplimentare referitoare la atacurile teroriste menționate, însă contextul în care a făcut aceste remarci este semnificativ, având în vedere că Polonia va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2025.
Acuzații în prezența lui Zelenski
Acuzațiile lui Donald Tusk au fost făcute în prezența președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care se află în Polonia pentru o serie de întâlniri, cu câteva zile înainte de învestirea președintelui american ales, Donald Trump. Tusk a subliniat necesitatea unei acțiuni comune împotriva actelor de sabotaj și a diferitelor forme de război declanșate de Rusia.
Războiul hibrid și acuzațiile împotriva Rusiei
Anterior, Moscova a fost acuzată de sabotarea infrastructurii de transport din Europa și de bruierea semnalelor GPS, parte a unei campanii mai ample de război hibrid condusă de Vladimir Putin. În aprilie 2024, ministrul ceh al transporturilor, Martin Kupka, a menționat că Rusia a efectuat „mii de încercări” de atac asupra căilor ferate europene, începând cu escaladarea conflictului din Ucraina.
Incidentul tragic din Kazahstan
Recent, Rusia a fost acuzată de implicare în doborârea unui avion de pasageri azer, incident soldat cu moartea a 38 de persoane. Acest eveniment a reamintit tragedia prăbușirii avionului MH17 în 2014, când 298 de oameni și-au pierdut viața în urma atacului asupra aeronavei deasupra estului Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiștii susținuți de Rusia. Deși Putin și-a exprimat regretul în legătură cu prăbușirea din Azerbaidjan, Moscova nu a acceptat niciodată responsabilitatea pentru dezastrul MH17.