Creșterea numărului de urmăritori penali pentru ajutorul acordat migranților în Europa
În anul 2024, cel puțin 142 de persoane au fost urmărite penal în Europa pentru că au oferit ajutor sau au salvat migranți, conform unui raport publicat marți de o organizație neguvernamentală dedicată apărării drepturilor migranților fără documente. Potrivit Platformei pentru Cooperare Internațională privind Migranții fără Documente (PICIUM), mai mult de 80 de persoane au fost cercetate penal pentru acțiuni de salvare pe mare, iar aproximativ 20 pentru furnizarea de apă, hrană sau haine.
Silvia Carta, unul dintre liderii organizației, a subliniat că „este al patrulea an consecutiv” în care se observe o creștere a acestor cazuri, denunțând astfel „incriminarea solidarității cu migranții”. Raportul se axează pe diverse situații întâlnite în țări precum Grecia, Italia, Polonia, Bulgaria, Cipru, Malta, Letonia și Franța, fiind realizat pe baza monitorizării mass-media europene.
PICIUM aduce în atenție și cazul a șapte activiști basci, acuzați că au profitat de trecerea unei curse pentru a facilita traversarea frontierei dintre Spania și Franța pentru 36 de migranți, incident ce a avut loc în martie 2024. Aceștia urmează să fie judecați la începutul lunii octombrie.
În plus, organizația menționează un alt caz din Polonia, unde cinci persoane riscă închisoarea pentru că au oferit ajutor umanitar la granița cu Belarus.