Acțiune de amploare împotriva criminalității organizate în România și Marea Britanie
Poliția Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, în colaborare cu procurorii DIICOT, a desfășurat o serie de percheziții, miercuri, în cadrul unei investigații ce vizează constituirea unui grup infracțional organizat și spălarea banilor. Conform unui comunicat emis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buzău, au avut loc 31 de descinderi în diverse județe din România, inclusiv Buzău, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Mehedinți, Vrancea, Mureș și Alba. În paralel, au fost efectuate șase percheziții domiciliare pe teritoriul Marii Britanii.
Activitățile grupului infracțional
Investigațiile au relevat că, între anii 2018 și 2024, 35 de cetățeni români au constituit o grupare de criminalitate organizată cu scopul de a obține beneficii materiale semnificative prin spălarea fondurilor provenite din fraude informatice și înșelăciuni. Membrii acestei grupări, fie direct, fie prin intermediari cunoscuți sub denumirea de „săgeți” – persoane cu o situație financiară precară recrutate din România – au deschis numeroase conturi bancare la instituții financiare din Marea Britanie, pe care le-au vândut ulterior unor persoane rezidente în această țară, obținând sume între 150 și 1.300 de lire sterline pentru fiecare cont.
Metodele de spălare a banilor
Conturile bancare au fost folosite ulterior pentru a spăla sumele de bani provenite din infracțiunile menționate. Pentru a realiza aceste operațiuni, gruparea a creat un circuit de conturi „vehicul” în Marea Britanie și România, prin care sumele erau transferate succesiv, având ca scop ascunderea provenienței și a destinatarilor finali.
Conform anchetatorilor, conturile erau deschise online din România, utilizând aplicații instalate pe telefoane mobile echipate cu cartele SIM alocate de operatori britanici, aplicații VPN și facturi fictive de rezidență pentru „săgeți” la adrese din Marea Britanie. După deschiderea conturilor, telefoanele mobile cu aplicațiile bancare erau expediate din România către Marea Britanie.
Inducerea în eroare a victimelor
O altă metodă utilizată de grup a fost transportul „săgeților” în Marea Britanie, unde acestea erau cazate pentru câteva săptămâni și conduse la diverse bănci pentru a deschide conturi. Din dovezile adunate până în prezent, a reieșit că în conturile vândute de membrii grupului infracțional unor persoane din Marea Britanie au intrat, între iunie 2018 și martie 2024, peste 1.510.000 de lire sterline, 312.000 de euro și 56.000 de franci elvețieni, sume provenind de la 105 victime ale unor infracțiuni informatice și de înșelăciune din diverse țări, inclusiv Marea Britanie, România, Franța, Elveția, Polonia, Italia, Germania, SUA, Slovenia și Georgia.
Inducerea în eroare a victimelor s-a realizat prin diverse metode. De exemplu, cumpărătorii de conturi bancare își asumau identitatea directorului unei companii și, folosind o adresă de email asemănătoare, trimiteau mesaje angajaților din acea companie, solicitându-le plata unei facturi fictive în conturi controlate de ei. O altă tactică folosită implica contactarea victimelor de către persoane care pretindeau că fac parte din departamentul antifraudă al băncii.
Tentativă de Fraudă și Colaborare Internațională în Combaterea Criminalității
Recent, s-au făcut publice informații despre o tentativă de fraudă legată de sumele de bani depuse de către cetățeni. Autoritățile au emis recomandări pentru ca persoanele afectate să își transfere fondurile într-un alt cont, care, în realitate, este controlat de o grupare de criminalitate organizată.
Colaborarea dintre România, Marea Britanie și Franța
În scopul documentării activităților infracționale, sub egida EUROJUST, autoritățile judiciare din România, Marea Britanie și Franța au decis să colaboreze mai strâns. În luna iulie 2024, acestea au semnat un acord pentru formarea unei Echipe Comune de Anchetă (JIT – Joint Investigation Team), cu sprijinul Europol.
Acest demers subliniază angajamentul autorităților europene de a combate eficient criminalitatea organizată și de a proteja cetățenii de astfel de tentative de fraudă.