Paradox românesc: campioni pe rețelele sociale, ultimii din UE la utilizarea calculatorului. „La noi tehnologia e ca băutura”

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

România: Lider în utilizarea rețelelor sociale, dar în urmă la competențele digitale

România se dovedește a fi campioană în utilizarea rețelelor sociale în Europa, însă se situează pe ultimul loc în ceea ce privește utilizarea tehnologiei pentru muncă și învățare. Datele oficiale relevă că 4 milioane de români apți de muncă nu sunt angajați, iar jumătate dintre ei ar fi dispuși să lucreze, dar se confruntă cu lipsa abilităților digitale necesare.

Cazul Cristinei din mediul rural

Cristina, o localnică dintr-un sat situat la aproximativ 20 de kilometri de Iași, nu a avut niciodată un loc de muncă. Nici soțul ei nu a fost angajat vreodată. Cristina Marin a declarat: „Unde să muncești aici?! N-ai unde! Nici la câmp acum nu mai este de muncit. Mai sunt care se duc la muncă, dar e greu cu naveta. Trebuie să se trezească la 05:00, să se ducă la autobuz. Aici, la țară, s-au învățat oamenii să stea să muncească în grădină. Atât!”

Lipsa competențelor digitale

Aproape două milioane de șomeri din România și-ar dori să lucreze, dar se confruntă cu șanse reduse din cauza lipsei competențelor digitale. Reporterul a întrebat-o pe Cristina despre utilizarea internetului, iar aceasta a răspuns că folosește internetul mai mult pentru a permite fiicei sale să se uite la desene și ocazional pe Facebook.

Accesul la tehnologie

Statisticile arată că nouă din zece români au acces la internet, dar doar unul din trei știe să utilizeze tehnologia în mod eficient, dincolo de rețelele sociale. Aceasta este o rată de două ori mai mică decât media Uniunii Europene.

Un localnic a menționat: „Sunt oameni care, da, poate ar vrea să muncească, dar la calculator toți?! Folosesc telefonul, sun, vorbesc, internet, Tik-Tok.” O localnică a adăugat că folosirea internetului este mai mult pentru filme, muzică și rețete de mâncare.

Problema educației și pregătirii profesionale

Ciprian Iftimoaei, sociolog, a subliniat că unele locuri de muncă vor dispărea, iar fără pregătire adecvată, tinerii vor avea mari dificultăți în a se integra pe piața muncii. De asemenea, nivelul de educație joacă un rol esențial în această problemă.

Adriana Sârghe, purtător de cuvânt al AJOFM Iași, a precizat că 34% dintre șomerii înregistrați au un nivel de pregătire gimnazial (8 clase), iar 26% au absolvit doar 4 clase, dintre care 5% nu au finalizat nici măcar o clasă. Aproape jumătate dintre șomerii înregistrați la AJOFM Iași au peste 50 de ani, o treime se află în intervalul 40-50 de ani, iar 85% provin din mediul rural.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *