Papa Francisc explică modul în care a primit o cutie plină cu documente referitoare la „afacerile întunecate” ale Bisericii.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Papa Francisc și documentele despre abuzuri din Biserica Catolică

Papa Francisc a primit, cu mai bine de un deceniu în urmă, o „cutie albă mare” plină cu documente ce conțin informații despre „abuzurile” și „afacerile întunecate” din Biserica Catolică, la momentul preluării conducerii de la predecesorul său. Aceste detalii au fost dezvăluite în autobiografia sa recent publicată, intitulată „Spera” („Speranță”), scrisă în colaborare cu scriitorul italian Carlo Musso.

Este important de menționat că aceasta reprezintă prima dată când un papă aflat în funcție își împărtășește povestea personală într-o asemenea manieră. De obicei, un nou papă devine lider doar la moartea predecesorului, însă demisia neobișnuită a lui Benedict al XVI-lea în 2013 a facilitat o tranziție directă către Francisc.

Responsabilitatea pentru abuzuri

În carte, Papa Francisc descrie vizita lui Benedict la Castel Gandolfo, palatul papal de vară, unde i-a fost înmânată cutia albă. „Mi-a dat o cutie albă mare”, scrie el. „Documente referitoare la cele mai dificile și dureroase situații, cazuri de abuz, corupție, afaceri obscure, fărădelegi”. Papa Francisc își amintește că i s-a spus: „Totul este aici; acum este rândul tău” să te ocupi de aceste probleme.

În autobiografie, el menționează că s-a simțit „chemat să își asume responsabilitatea pentru tot răul comis de anumiți preoți”. O fotografie cu cei doi, stând lângă cutia albă, a generat speculații în trecut.

Reflecții asupra tinereții și rolului său

Papa, cunoscut anterior ca Jorge Bergoglio, utilizează această carte pentru a povesti despre tinerețea sa în Buenos Aires, Argentina, unde a crescut într-o familie numeroasă și a avut o pasiune pentru fotbal și tango. De asemenea, el recunoaște o bătaie din tinerețe cu un coleg care „chiar și-a pierdut mințile” după ce a fost aruncat la pământ, subliniind că, în calitate de lider al Bisericii, continuă să comită „greșeli și păcate”.

„Simt că am o reputație pe care nu o merit, o stimă publică de care nu sunt demn”, scrie Papa Francisc. „Acesta, fără îndoială, este cel mai puternic sentiment al meu”. Memoriile sale includ și momente-cheie din papalitatea sa, printre care se numără cele două tentative de asasinat pe care le-a întâmpinat în timpul unei vizite în Irak în 2021, detaliu dezvăluit recent.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *