Reacția Ministrului Apărării din Panama la Propunerile Americane
Ministrul panamez al Apărării a respins categoric sugestia privind revenirea trupelor americane în scopul „securizării” canalului inter-oceanic, așa cum a fost propus anterior de secretarul american al Apărării, Pete Hegseth. Frank Abrego a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținute în capitala Panama, că țara sa nu poate accepta baze militare sau obiective de apărare, subliniind poziția fermă a președintelui Jose Raul Mulino.
Vizita Secretarului American al Apărării
În timpul vizitei sale de două zile, care a coincis cu exerciții comune de securitate, Hegseth a menționat că aceste activități ar putea reprezenta o oportunitate pentru a relansa o eventuală prezență militară americană în Panama, inclusiv prin înființarea unei baze militare sau a unei stații aeriene navale. Această propunere a fost formulată în contextul asigurării securității canalului care leagă Atlanticul de Pacific.
Contextul Istoric și Implicațiile Proiectelor Militare
În martie, NBC News a raportat că Washingtonul a solicitat armatei americane să ia în considerare opțiuni pentru creșterea prezenței trupelor în Panama. Anunțul a generat surpriză și îngrijorare în rândul populației panameze, având în vedere că trupele americane nu au mai fost staționate în țară de 25 de ani, cu excepția unor exerciții comune ocazionale.
Forțele armate americane au intervenit în Panama în decembrie 1989, cu scopul de a-l răsturna pe fostul dictator Manuel Antonio Noriega, acuzat de trafic de droguri. În 1994, Statele Unite au început procesul de retragere a bazelor militare, predând gestionarea canalului statului Panama la 31 decembrie 1999, în urma unor tratate negociate în timpul președinției lui Jimmy Carter.
Controversele privind Controlul Canalului
Actualul președinte american, Donald Trump, a exprimat în trecut intenția de a „recupera” controlul asupra canalului, sugerând că acesta se află sub influența Beijingului. Cu toate acestea, Hegseth a reiterat cererea ca Marina SUA să beneficieze de o utilizare „prioritară și liberă” a canalului. În acest context, ministrul canalului, José Ramon Icaza, a propus crearea unui mecanism care să permită navelor de război și navelor auxiliare să beneficieze de un sistem de compensare pentru serviciile prestate, fără a face utilizarea canalului complet gratuită.