Intervenţii de urgenţă în urma furtunii din Bucureşti-Ilfov
Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au desfăşurat aproape 600 de intervenţii în Capitală şi judeţul Ilfov, ca urmare a furtunii violente care a avut loc luni. Pompierii au fost solicitaţi să îndepărteze peste 150 de copaci căzuţi, iar în urma acestor incidente, mai mult de 65 de autoturisme au fost avariate.
Impactul furtunii asupra locuinţelor şi infrastructurii
Aproape 150 de locuinţe au fost afectate de inundaţii, iar străzi, subsoluri şi garaje au fost, de asemenea, inundate. Dintre cele aproape 600 de intervenţii, 498 au avut loc în Bucureşti, unde au fost înregistrate 126 de copaci doborâţi şi 10 elemente de construcţie desprinse, care au dus la avarierea a 63 de autoturisme. Totodată, 362 de acumulări de apă au fost raportate, afectând 45 de străzi, 48 de gospodării, 162 de subsoluri şi demisoluri, 16 garaje, 89 de locuinţe şi alte 2 construcţii.
În judeţul Ilfov, au fost raportate 100 de cazuri, dintre care 30 de copaci şi 8 elemente de construcţie au fost afectate, avariind 5 autoturisme. De asemenea, 62 de acumulări de apă au fost semnalate, afectând o stradă, 10 gospodării, 3 subsoluri, 46 de locuinţe şi alte 2 construcţii.
Furtuna şi efectele sale
Furtuna severă a lovit Capitala şi judeţul Ilfov, care erau sub cod portocaliu de vreme severă. A fost emis un mesaj RO-Alert, iar ploile torenţiale au generat haos în oraş: zeci de străzi au fost inundate, copaci s-au prăbuşit peste vehicule, iar circulaţia a fost blocată în mai multe cartiere. Un mall din Sectorul 6 a fost de asemenea inundat, clienţii fiind evacuaţi inclusiv din cinematograf. Mai multe zboruri au fost redirecţionate, neputând ateriza pe aeroportul Otopeni.
Declaraţiile oficiale
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că furtuna din Bucureşti a adus cantităţi semnificative de apă, caracterizând-o ca parte dintr-o serie de fenomene istorice care apar o dată la mulţi ani. El a subliniat că, din păcate, din cauza schimbărilor climatice, astfel de evenimente meteo nu vor fi unice. „Nu mai este o întrebare dacă se va întâmpla din nou, ci când şi cât de grav va fi data viitoare”, a afirmat ministrul.