Maia Sandu acuză Rusia de intenția de a destabiliza situația din Republica Moldova prin criza din Transnistria.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
4 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Criza energetică și umanitară din Transnistria: Declarațiile liderului de la Chișinău

Criza energetică și umanitară din regiunea separatistă Transnistria este generată de Federația Rusă, având ca scop destabilizarea situației politice din Republica Moldova, a declarat marți liderul de la Chișinău, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă. Această afirmație a fost făcută la finalul unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, unde s-au discutat problemele din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație.

Scopul crizei umanitare

Maia Sandu a clarificat că scopul acestei crize umanitare, provocate de Kremlin pe malul stâng al Nistrului, este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Președintele a subliniat că, în ultimii ani, Federația Rusă a încercat în repetate rânduri să destabilizeze situația pe malul drept, implicând regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni. Potrivit acesteia, evenimentele actuale reprezintă o formă de presiune din partea Kremlinului asupra regimului transnistrean pentru a-l determina să colaboreze mai bine în acțiunile menite să destabilizeze Republica Moldova.

Problemele cu livrările de gaze

Maia Sandu a reafirmat că autoritățile moldovene nu au datorii față de furnizorul de gaze din Federația Rusă. Ea a explicat că criza energetică este rezultatul deciziei companiei Gazprom de a nu livra gaze naturale pe malul stâng, în ciuda obligațiilor contractuale semnate în 2021. Gazprom a ales, în mod unilateral, încă din 2022, să reducă drastic livrările de gaze către malul drept, continuând să alimenteze malul stâng. Din 1 ianuarie, nu s-au mai făcut livrări de gaze către malul stâng, ceea ce a dus la o criză umanitară acolo.

Situația umanitară din Transnistria

Președintele a subliniat că, în contextul actual, există persoane care nu au acces la căldură, electricitate sau apă pentru câteva ore pe zi, iar această situație este extrem de complicată. Maia Sandu a subliniat că Chișinăul nu oprește tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său și a respins afirmațiile Rusiei conform cărora malul drept ar avea datorii față de Gazprom. Ea a menționat existența unui audit internațional care confirmă absența datoriilor.

Dialogul cu Tiraspolul

Maia Sandu a adăugat că autoritățile moldovene au încercat să inițieze un dialog cu liderii de la Tiraspol, dar toate ofertele formulate de Chișinău au fost respinse. Începând din luna noiembrie, Chișinăul a solicitat o discuție pentru a găsi soluții la criza existentă, însă răspunsul de la Tiraspol a fost negativ. Ofertă de ajutor umanitar din partea Chișinăului a fost, de asemenea, refuzată, fiind condiționată de revizuirea Codului Vamal al Republicii Moldova și alte aspecte considerate irelevante.

Oferte de asistență energetică

Guvernul a fost dispus să cumpere gaze pentru malul stâng, colaborând cu partenerii săi internaționali pentru a găsi soluții viabile la criza actuală.

Ucraina și Livrarea de Cărbune pentru Energie Electrică

Într-o recentă declarație, Maia Sandu a abordat subiectul livrării de cărbune din Ucraina, menționând că această măsură ar putea sprijini generarea de energie electrică pentru malul stâng. Cu toate acestea, ea a subliniat că toate propunerile formulate în acest sens nu au primit un răspuns.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *