Criza energetică și umanitară din Transnistria: Declarațiile liderului de la Chișinău
Criza energetică și umanitară din regiunea separatistă Transnistria este generată de Federația Rusă, având ca scop destabilizarea situației politice din Republica Moldova, a declarat marți liderul de la Chișinău, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă. Această afirmație a fost făcută la finalul unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, unde s-au discutat problemele din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație.
Scopul crizei umanitare
Maia Sandu a clarificat că scopul acestei crize umanitare, provocate de Kremlin pe malul stâng al Nistrului, este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Președintele a subliniat că, în ultimii ani, Federația Rusă a încercat în repetate rânduri să destabilizeze situația pe malul drept, implicând regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni. Potrivit acesteia, evenimentele actuale reprezintă o formă de presiune din partea Kremlinului asupra regimului transnistrean pentru a-l determina să colaboreze mai bine în acțiunile menite să destabilizeze Republica Moldova.
Problemele cu livrările de gaze
Maia Sandu a reafirmat că autoritățile moldovene nu au datorii față de furnizorul de gaze din Federația Rusă. Ea a explicat că criza energetică este rezultatul deciziei companiei Gazprom de a nu livra gaze naturale pe malul stâng, în ciuda obligațiilor contractuale semnate în 2021. Gazprom a ales, în mod unilateral, încă din 2022, să reducă drastic livrările de gaze către malul drept, continuând să alimenteze malul stâng. Din 1 ianuarie, nu s-au mai făcut livrări de gaze către malul stâng, ceea ce a dus la o criză umanitară acolo.
Situația umanitară din Transnistria
Președintele a subliniat că, în contextul actual, există persoane care nu au acces la căldură, electricitate sau apă pentru câteva ore pe zi, iar această situație este extrem de complicată. Maia Sandu a subliniat că Chișinăul nu oprește tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său și a respins afirmațiile Rusiei conform cărora malul drept ar avea datorii față de Gazprom. Ea a menționat existența unui audit internațional care confirmă absența datoriilor.
Dialogul cu Tiraspolul
Maia Sandu a adăugat că autoritățile moldovene au încercat să inițieze un dialog cu liderii de la Tiraspol, dar toate ofertele formulate de Chișinău au fost respinse. Începând din luna noiembrie, Chișinăul a solicitat o discuție pentru a găsi soluții la criza existentă, însă răspunsul de la Tiraspol a fost negativ. Ofertă de ajutor umanitar din partea Chișinăului a fost, de asemenea, refuzată, fiind condiționată de revizuirea Codului Vamal al Republicii Moldova și alte aspecte considerate irelevante.
Oferte de asistență energetică
Guvernul a fost dispus să cumpere gaze pentru malul stâng, colaborând cu partenerii săi internaționali pentru a găsi soluții viabile la criza actuală.
Ucraina și Livrarea de Cărbune pentru Energie Electrică
Într-o recentă declarație, Maia Sandu a abordat subiectul livrării de cărbune din Ucraina, menționând că această măsură ar putea sprijini generarea de energie electrică pentru malul stâng. Cu toate acestea, ea a subliniat că toate propunerile formulate în acest sens nu au primit un răspuns.