Responsabilitatea guvernului israelian în tragedia din Fâșia Gaza
Tragedia umană din Fâșia Gaza este atribuită „responsabilității guvernului israelian, și nu poporului israelian sau evreilor din întreaga lume”, a declarat marți Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa, secretarul general al Ligii Islamice Mondiale, în timpul unei vizite la Paris. Aceste afirmații au fost prezentate în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști de la Asociația presei diplomatice franceze, fiind traduse din arabă în franceză.
Soluția celor două state
Al-Issa a subliniat că nu va exista o soluție posibilă fără crearea a două state, menționând că un număr semnificativ de israelieni susțin această opțiune. Liga Islamică Mondială este considerată o extensie diplomatică a Arabiei Saudite, iar secretarul general a adăugat că „tragedia palestiniană atinge toate inimile sensibile”.
Cauza palestiniană și atitudinea față de Hamas
El a subliniat că cauza palestiniană nu ar trebui să fie folosită ca un pretext sau o agendă politică. De asemenea, a condamnat „atrocitățile” comise de gruparea islamistă Hamas pe 7 octombrie 2023 în comunitățile din sudul Israelului, dar a subliniat că aceste acte nu pot justifica violențele din Fâșia Gaza.
Apelul la pace și discernământ
„Suntem în favoarea soluției cu două state deoarece aceasta este legată de pace”, a declarat el, adăugând că Liga face apel și pentru încetarea conflictului dintre Ucraina și Rusia. Al-Issa a continuat, afirmând că „religiile pot avea un impact pozitiv și puternic asupra păcii” și că Liga dorește să fortifice „bunul discernământ al musulmanilor” și să combată extremismul.
Viitorul guvernării în Gaza
Referitor la viitoarea conducere a Gaza, Al-Issa a declarat: „Orice, în afară de Hamas. O spun clar, Hamas nu reprezintă vocea palestinienilor!”. El a adăugat că alegerea liderului va depinde de poporul palestinian.
Poziția față de strămutarea forțată a palestinienilor
În legătură cu o posibilă strămutare forțată a palestinienilor din Fâșia Gaza, menționată de fostul președinte Donald Trump, clericul saudit a afirmat că o astfel de acțiune ar reprezenta o „catastrofă umanitară” și a solicitat comunității internaționale să rămână unită în respectarea dreptului internațional.
Relațiile americane-saudite
În ciuda divergențelor dintre Statele Unite și Arabia Saudită pe mai multe subiecte, Al-Issa a subliniat că relațiile dintre cele două națiuni au rămas „puternice”. El a concluzionat că „nu va exista niciun eveniment politic care ar putea pune sub semnul întrebării această relație”, care durează de peste 80 de ani.