Lavrov explică așteptările lui Putin în legătură cu negocierile viitoare cu Trump: „Este necesară eliminarea amenințărilor”

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
6 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Rusia își exprimă disponibilitatea de a negocia garanții de securitate pentru Ucraina

Rusia a declarat că este pregătită să discute despre „garanții de securitate” pentru Ucraina. Totuși, prioritatea sa în viitoarele negocieri cu Statele Unite va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în întreaga zonă eurasiatică. Aceste afirmații au fost făcute de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă, unde a oferit o sinteză a activității diplomatice ruse în 2024 și a subliniat provocările pentru anul în curs.

Lavrov a afirmat că „o parte a acestei țări” a decis deja să se alipească la Rusia, referindu-se în mod special la teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea și regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. El a accentuat că, înainte de a aborda alte subiecte, este esențial să fie eliminate amenințările la adresa securității Federației Ruse pe flancul vestic, făcând aluzie la extinderea NATO.

Rolul Rusiei în noul sistem de securitate european

De asemenea, Lavrov a subliniat necesitatea stabilirii rolului Rusiei în viitorul sistem de securitate european, având în vedere că puterile occidentale au folosit Ucraina ca pe un instrument pentru a slăbi Rusia în ultimii ani. El a subliniat că, în cadrul negocierilor cu Occidentul, în special cu Donald Trump, contextul eurasiatic va fi predominant, deoarece partea vestică a Europei nu poate ignora „giganți precum China, India și Rusia”, dar și țările din Golful Persic și sudul Asiei.

Relațiile Rusiei cu Orientul Mijlociu și cerințele față de NATO

În acest context, Lavrov a afirmat că Rusia nu are de gând să renunțe la influența sa în politica Orientului Mijlociu, chiar și după înfrângerea strategică suferită în Siria, unde președintele Bashar al-Assad a fost înlăturat. El a menționat că parteneriatul strategic cu Iranul nu este îndreptat împotriva altor națiuni.

Ministrul rus de externe a cerut NATO să evite intervențiile în regiuni aflate departe de zona sa tradițională de influență, inclusiv în Caucaz, pe peninsula coreeană sau în strâmtoarea Taiwan. Lavrov a subliniat că Rusia așteaptă „inițiative concrete” din partea viitorului președinte al SUA, Donald Trump, cu care Vladimir Putin își dorește o întâlnire. Până în prezent, nu a fost primită nicio propunere pentru o astfel de întrevedere.

Perspectivele de pace în conflictul din Ucraina

În ceea ce privește o posibilă soluție negociată cu Ucraina, președintele Putin a cerut retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate de Rusia (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson) și abandonarea aspirației Ucrainei de a adera la NATO. În contrast, președintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă să insiste asupra acestei aderări.

Lavrov a exprimat aprecierea față de faptul că Trump și echipa sa, spre deosebire de administrația actuală a lui Joe Biden, au început să recunoască realitățile de pe teren în Ucraina, în special controlul exercitat de trupele ruse asupra aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, care continuă să avanseze pe frontul de est.

Declarații privind obiectivele Ucrainei și implicarea SUA

Recent, un oficial a subliniat că este nerealist să se aștepte expulzarea tuturor rușilor de pe fiecare centimetru de teritoriu ucrainean, inclusiv din Crimeea. Președintele Trump a recunoscut această realitate, considerând că este un pas important că întreaga lume începe să conștientizeze acest lucru. „Acum, să mergem mai departe!”, a adăugat oficialul.

Pagubele din California comparate cu suportul pentru Ucraina

De asemenea, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a estimat că pagubele suferite de Statele Unite în incendiile devastatoare din California se ridică la o sumă similară cu cea „injectată” de administrația Biden în Ucraina pentru a sprijini țara în conflictul cu Rusia.

Acuzații privind atacurile cu drone

Lavrov a acuzat administrația Biden de implicare în atacul ucrainean cu drone care a vizat o stație de comprimare a gazului din cadrul gazoductului TurkStream, esențial pentru livrările de gaz rusesc către Turcia și Europa. Aceasta a devenit crucială după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc spre Europa începând cu 1 ianuarie. Potrivit ministrului rus, Washingtonul urmărește să blocheze livrările de gaz rusesc pentru a-și promova propriile exporturi de gaze naturale lichefiate (GNL), iar sabotajul gazoductelor Nord Stream ar face parte din acest plan.

Reacția la dorința lui Trump de a anexa Groenlanda

În cadrul unei conferințe de presă, Lavrov a fost întrebat despre dorința lui Trump de a anexa Groenlanda. Acesta a răspuns că „înainte de toate, trebuie să ascultăm ce spun groenlandezii”, referindu-se la cetățenii insulei arctice semi-autonome, care fac parte din Danemarca și care ar putea dori separarea de această țară.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *