Franţa acuzată de livrări de armament către Israel
Un raport al reţelei militante Progressive International (PI), prezentat marţi, susţine că Franţa furnizează în mod „regulat şi continuu” material militar către Israel, începând cu luna octombrie 2023. Organizaţia cere „răspunsuri” din partea autorităţilor franceze, conform informaţiilor transmise de AFP. Ministerul Apărării din Franţa respinge aceste acuzaţii.
Detalii ale livrărilor de armament
Conform Progressive International, livrările includ componente utilizate în fabricarea de „bombe, grenade, torpile, mine şi rachete”, precum şi „lansatoare de rachete” sau „puşti militare”. Raportul se bazează pe datele Autorităţii fiscale israeliene. David Adler, secretar general al PI, a declarat pentru AFP că „documentăm milioane de piese de artilerie expediate săptămână după săptămână, lună după lună, din Franţa în Israel”, între octombrie 2023 şi aprilie 2025. Prezentarea raportului a fost organizată la Paris de către deputaţi ai stângii radicale (LFI) împreună cu nouă organizaţii militante.
Solicitarea de răspunsuri din partea autorităţilor
„Cerem răspunsuri cu privire la amploarea globală a acestor livrări şi la dimensiunea completă a angajamentului comercial şi militar francez cu Israelul”, se subliniază în raport. Autorii recunosc că este imposibil de verificat dacă aceste piese sunt efectiv utilizate de armata israeliană sau desfăşurate în Fâşia Gaza.
Poziţia oficială a Franţei
Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a reiterat vineri că Franţa nu vinde arme Israelului, cu două excepţii: „componente” destinate sistemelor de apărare israeliene, cum ar fi „Domul de fier”, şi elemente „reexportate”. În 2023, Franţa a primit comenzi de armament din partea Israelului în valoare de 19,9 milioane de euro, o sumă relativ constantă comparativ cu 25,6 milioane în 2022 şi 19,4 milioane în 2021, conform raportului anual privind exporturile de armament francez.
Creşterea exporturilor de bunuri cu dublă utilizare
Un alt raport evidenţiază o creştere semnificativă a exporturilor de bunuri cu dublă utilizare către Israel în 2023, ajungând la 192 de milioane de euro, faţă de 34 de milioane în 2022, majoritatea fiind materiale electronice. Deputatul LFI Bastien Lachaud, membru al Comisiei pentru apărare, a exprimat îngrijorări cu privire la utilizarea acestor componente, afirmând: „Oare componentele noastre sunt cele utilizate de armata israeliană sau acestea sunt expediate altor ţări? Nu putem accepta că există dubii”. El a cerut încetarea oricărui transfer de arme către o ţară care riscă să comită crime de război.
Acuzaţii de genocid şi crime de război
Acuzaţiile de genocid şi crime de război împotriva Israelului devin tot mai frecvente, venind din partea experţilor ONU, organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi a mai multor ţări, acuzaţii pe care Israelul le contestă vehement.