Există riscul ca România să se confrunte cu o pană de curent asemănătoare cu cea din Spania? Opinia lui Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Interviu cu Răzvan Nicolescu despre pana de energie din Spania și impactul asupra României

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a discutat în direct la Digi24 despre recentul incident de pană de energie care a afectat Spania, Portugalia și Franța. Deși România nu se confruntă cu un risc imediat, Nicolescu subliniază importanța lecțiilor ce pot fi învățate în privința prevenirii și reacției la crizele energetice.

Analiza cauzelor penei de curent

Referindu-se la motivele penei de curent din Spania, fostul ministru a declarat: „Este greu să formulezi o opinie tehnică de la distanță. Multe echipe din Spania și din întreaga Europă analizează situația și sunt prezente la fața locului.” Nicolescu a menționat că ar putea fi vorba despre un atac cibernetic sau o problemă tehnică la echipamente, care nu au activat sistemele de protecție. „Trebuie să așteptăm concluziile anchetei”, a adăugat el.

Implicațiile pentru România

Nicolescu a subliniat că, din perspectiva sa, „nu există niciun fel de risc generat de acest incident pentru România, dar sunt lecții importante de învățat: cum să gestionăm sectorul energetic și cum să reacționăm în cazul unor situații neprevăzute, similare cu cele din Spania.”

Interconexiunea energetică în Europa

Fostul ministru a explicat că „Spania și Portugalia sunt interconectate în mod strâns, iar legătura spaniolilor cu restul Europei se face prin Franța, traversând Munții Pirinei. Nici spaniolii, nici portughezii nu sunt foarte bine interconectați cu restul Europei, dar sunt bine conectați între ei. Astfel, o problemă în Spania poate avea repercusiuni în Portugalia și invers.”

Concluzii și măsuri viitoare

Nicolescu a anticipat că primele concluzii ale anchetei ar putea apărea în zilele următoare, amintind de o situație similară din Italia. De atunci, au fost implementate măsuri la nivel european pentru a îmbunătăți standardele de siguranță în funcționarea rețelelor electrice. „Rețelele trebuie întreținute și este necesar să se facă investiții în ele”, a afirmat Nicolescu.

În final, el a adăugat că „riscul ca astfel de incidente să se întâmple a existat întotdeauna. Este similar cu riscurile de cutremur sau accidente de mașină. O pregătire mai bună poate reduce aceste riscuri aproape la zero, iar acest lucru implică atât aspecte tehnice, cât și modul în care reacționăm în fața unor astfel de situații.”

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *