După discuția cu Zelenski, Trump a fost întrebat direct de un lider european despre planurile sale referitoare la Rusia. Ce a răspuns liderul american?

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Trump își reafirmă rolul ca mediator în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina

Președintele american Donald Trump a declarat că nu intenționează să se retragă din rolul său de mediator în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, conform afirmațiilor președintelui estonian Alar Karis. Această informație a fost comunicată sâmbătă după discuțiile avute între cei doi oficiali.

Discuțiile dintre Trump și Karis după funeraliile Papei Francisc

Karis a menționat că a avut o conversație cu Trump după funeraliile Papei Francisc, la care au participat și alți lideri mondiali, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Estonianul a stat alături de Trump și Melania Trump în timpul ceremoniei și a profitat de ocazie pentru a-l întreba pe președintele american despre stadiul negocierilor de pace.

„L-am întrebat cum decurg negocierile de pace și i-am cerut să se asigure că SUA va continua să se implice în procesul de mediere, pentru a nu se retrage”, a declarat Karis pentru o publicație estoniană. Trump a promis că SUA va continua să lucreze pentru o încetare a focului între cele două națiuni, menționând că se află „aproape de o soluție”, având în vedere că recent s-a întâlnit cu Zelenski.

Întâlnirea dintre Trump și Zelenski

Trump și Zelenski au avut o întâlnire în Bazilica Sfântul Petru, după ceremonia funerară, aceasta fiind prima lor interacțiune față în față de la un conflict anterior la Casa Albă, în luna februarie. Ambele părți au descris întâlnirea ca fiind constructivă, deși nu au oferit detalii suplimentare.

Poziția SUA față de Rusia

După întâlnirea de la Vatican, Trump a exprimat pe rețelele sociale că președintele rus Vladimir Putin nu pare interesat de o soluționare rapidă a conflictului, sugerând posibilitatea impunerii unor sancțiuni suplimentare asupra Moscovei. De asemenea, Trump a exprimat optimismul că Ucraina și Rusia vor ajunge la un acord de încetare a focului „foarte curând”, însă acest acord ar putea necesita concesii din partea Ucrainei, inclusiv recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia.

Relațiile dintre SUA și Europa

Karis a discutat și despre relațiile dintre SUA și Europa, subliniind că acestea sunt vitale. Trump a fost de acord cu importanța acestor relații, iar Karis a propus modalități de îmbunătățire a lor. De asemenea, președintele estonian l-a invitat pe Trump să viziteze Estonia, în timp ce și el a fost invitat la Washington.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *