Directorul serviciului de informații din Germania: Rusia ar putea desfășura „omuleți verzi” într-o națiune NATO. „Ucraina reprezintă doar o etapă”

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Rusia testează hotărârea NATO, conform șefului serviciilor de informații externe ale Germaniei

Rusia pare să fie decisă să pună la încercare soliditatea Alianței Nord-Atlantice, extinzând confruntarea cu Occidentul dincolo de granițele Ucrainei. Aceasta este declarația făcută luni de Bruno Kahl, șeful Serviciului Federal de Informații (BND), în cadrul unui interviu pentru agenția de presă germană Table Media, conform Reuters.

Kahl a subliniat că agenția sa dispune de dovezi clare, care sugerează că anumiți oficiali ruși consideră că obligațiile de apărare colectivă stipulate în tratatul NATO nu mai au relevanță practică. „Suntem destul de siguri și avem informații operative care demonstrează acest lucru. Ucraina nu este decât o etapă în drumul Rusiei spre vest”, a afirmat Kahl.

El a adăugat că, deși nu se așteaptă la o invazie masivă cu tancuri rusești îndreptate spre vest, există riscul ca angajamentele de apărare colectivă ale NATO să fie testate. „Promisiunea de apărare colectivă a NATO ar putea fi pusă la încercare”, a avertizat șeful BND.

Sprijinul Germaniei pentru Ucraina se intensifică

Germania, care este al doilea mare furnizor de armament și suport financiar pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse, s-a angajat să-și mărească sprijinul sub noul guvern al cancelarului Friedrich Merz. Acesta a promis asistență în dezvoltarea unor noi rachete capabile să lovească adânc în teritoriul rus.

Fără a oferi detalii despre sursele sale de informații, Kahl a menționat că oficiali ruși contemplă confruntări care nu ar duce neapărat la o ciocnire militară directă, dar care ar putea testa angajamentele de ajutor reciproc ale SUA, conform articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. „Nu este necesar să trimită armate de tancuri pentru asta. Este suficient să trimită ‘omuleți verzi’ în Estonia pentru a proteja presupusele minorități ruse oprimate”, a spus el.

Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a avut loc prin ocuparea clădirilor de către soldați ruși care purtau uniforme fără însemne de identificare, cunoscuți ulterior ca „omuleți verzi”, având în vedere că Moscova nu i-a revendicat inițial.

Kahl nu a specificat care dintre oficialii din Moscova au aceste gânduri. Între timp, Friedrich Merz, care a avut o întâlnire cu Donald Trump la Washington săptămâna trecută, a respins comparația președintelui american între Ucraina și Rusia, descriind conflictul ca fiind mult mai complex, în care Rusia bombardează orașe ucrainene ca răspuns la acțiunile Ucrainei împotriva armatei Moscovei.

În ciuda tensiunilor, Kahl a subliniat că interacțiunile sale cu omologii americani l-au convins că aceștia iau în serios amenințarea rusă. „O iau la fel de în serios ca noi, slavă Domnului”, a concluzionat el.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *