Deputați din opoziție, suspendați din Parlamentul Ungariei după un protest cu fumigene la votul pentru interzicerea marșurilor Pride

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Parlamentul Ungariei Interzice Accesul Deputaților Opoziției

Parlamentul ungar a votat luni pentru a restricționa temporar accesul a șase deputați din opoziție în clădirea legislativului și pentru a le reduce salariile, ca urmare a utilizării fumigenelor în timpul unui protest față de legea care interzice marșurile Pride ale comunităților LGBTQ+. Aceasta reprezintă o premieră, fiind prima dată când accesul unor deputați este interzis în sediul parlamentului de la revenirea Ungariei la democrație în 1990, conform biroului de presă al instituției.

Legea Controversată și Protestele

Parlamentul, controlat de partidul FIDESZ, condus de premierul Viktor Orban, a adoptat pe 18 martie o lege care interzice marșurile Pride, declanșând proteste și atrăgând critici din partea a peste 20 de ambasadori acreditați la Budapesta. În ziua votului, deputatul independent Akos Hadhazy, împreună cu alți doi membri ai partidului Momentum, a aprins fumigene. În timpul desfășurării votului, alți trei deputați ai Momentum au împrăștiat prin sală fotografii contrafăcute care îi reprezentau pe Orban și pe președintele rus Vladimir Putin într-o ipostază sugestivă.

Deciziile Parlamentului

Luni, parlamentul a aprobat decizia președintelui său, Laszlo Kover, membru FIDESZ, de a le interzice accesul timp de 12 zile parlamentare deputaților care au folosit fumigenele și de a le reduce salariile pe o perioadă de 6 luni. De asemenea, ceilalți trei deputați sancționați au primit o interdicție de acces de 6 zile și tăierea salariilor pe 4 luni. Având în vedere că legislativului îi mai rămân doar 11 zile din sesiunea de primăvară înainte de vacanța de vară, trei dintre deputați nu vor putea reveni în funcție până în toamnă.

Critici și Reacții

Deputații protestatari au fost acuzați de organizarea unui protest ‘provocator, antisocial’, care a reprezentat un risc pentru sănătate și incendiile. În documentele rezoluțiilor se menționează că obstrucționarea unei sesiuni parlamentare este considerată ‘una dintre cele mai grave abateri disciplinare’. Toți cei șase deputați au solicitat Comisiei pentru imunități anularea pedepselor impuse.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *