Riscurile consumului de băuturi fierbinți
Un studiu recent a arătat că persoanele care consumă opt sau mai multe cești pe zi de cafea sau ceai foarte fierbinte au un risc de 5,6 ori mai mare de a dezvolta cancer esofagian (ESCC) comparativ cu cei care nu consumă băuturi fierbinți. Această cercetare a fost realizată pe un eșantion de peste 500.000 de participanți din UK Biobank, care au oferit informații despre consumul lor de băuturi fierbinți.
Risc crescut în funcție de cantitate
Conform studiului, cei care beau până la patru cești de lichide foarte fierbinți pe zi au un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta cancer esofagian. Consumul de patru până la șase cești este asociat cu un risc de 3,7 ori mai mare, iar între șase și opt cești cu un risc de 4,8 ori mai mare. Pentru băuturile doar fierbinți, riscurile sunt, de asemenea, semnificative: până la patru cești pe zi cresc riscul cu 1,6 ori, patru până la șase cești dublează riscul, iar șase până la opt cești cresc riscul cu 2,5 ori. Consumul de peste opt cești de băuturi fierbinți este asociat cu un risc de trei ori mai mare.
Temperatura băuturilor și riscurile asociate
Cercetătorii subliniază că băuturile consumate la temperaturi mai mari de 65°C sunt considerate „probabil cancerigene pentru oameni”. Temperatura ideală de preparare a cafelei este între 90–96°C, iar pentru ceai variază între 80–100°C. Totuși, majoritatea oamenilor consumă cafeaua și ceaiul la temperaturi mai scăzute, între 49–68°C. Băuturile foarte fierbinți pot provoca leziuni prin arderea celulelor, ceea ce duce la inflamații și deteriorarea genelor, crescând astfel riscul de cancer.
Explicațiile specialiștilor
Vincent Ho, profesor asociat și gastroenterolog clinic la Universitatea Western Sydney, explică faptul că băuturile consumate la temperaturi foarte ridicate pot deteriora celulele din mucoasa esofagului, contribuind astfel la apariția cancerului esofagian.
În concluzie, consumul de băuturi fierbinți, în special în cantități mari, poate crește semnificativ riscurile de dezvoltare a cancerului esofagian, subliniind importanța moderației și a temperaturilor mai scăzute în consumul de cafea și ceai.