Decizie Semnificativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Fostul judecător Cristi Danileț a declarat că, prin hotărârea adoptată vineri, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anulat decizia pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, având un impact asupra tuturor proceselor similare din țară. Danileț a subliniat că „ICCJ tocmai a anulat aberația de la Curtea de Apel Ploiești. Soluția curții supreme se va aplica în toate cele 120 de dosare deschise abuziv de suveraniști. Practic, s-a decis că, de acum înainte, nicio instanță judecătorească nu poate contesta, suspenda sau anula vreo decizie a Curții Constituționale, fie că este vorba despre alegeri sau alte chestiuni.”
Peste 200 de Acțiuni Împotriva CCR
Curtea Constituțională a informat că, începând cu luna decembrie 2024, au fost înregistrate peste 200 de acțiuni în instanțe de judecată, contestând Hotărârea Curții Constituționale nr. 32/2024. Până în prezent, instanțele de contencios administrativ au respins aceste cereri, considerând sentința pronunțată de Curtea de Apel Ploiești ca fiind una singulară și izolată.
Puncte Cheie din Comunicatul CCR
Curtea Constituțională a subliniat că „independența judecătorului nu justifică, într-un stat de drept și democratic, nesocotirea Constituției și a legii. Judecătorul este obligat, conform art. 1 alin. (5) și art. 124 din Constituție, să respecte și să apere aceste norme, nu să le încalce. De asemenea, independența judecătorului nu implică exercitarea unui control de constituționalitate asupra legilor.”
CCR a adăugat că judecătorii trebuie să se supună exigențelor legislative, să își exercite atribuțiile în conformitate cu statutul și competențele lor, să interpreteze legile rațional și să aplice legea în mod obiectiv și imparțial, evitând orice formă de arbitrar în activitatea de justiție. Justiția trebuie să se realizeze în numele legii, nu în funcție de convingerile personale ale judecătorului.