Cosirea mozaicată a ierbii din Timișoara, un concept adus din Occident, nu este apreciată de mulți locuitori. „Arată foarte urât”

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
2 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Nemulțumiri în rândul timișorenilor privind întreținerea spațiilor verzi

Locuitorii Timișoarei își exprimă nemulțumirea față de aspectul spațiilor verzi, care sunt îngrijite printr-o metodă denumită cosire mozaicată. Această tehnică are rolul de a proteja biodiversitatea, însă rezultatele nu sunt pe placul cetățenilor, care consideră că parcurile au un aspect neîngrijit. Buruienile crescute în anumite zone ajung și la jumătate de metru, ceea ce amplifică nemulțumirea locuitorilor.

Implementarea cosirii mozaicate la Timișoara

Cosirea mozaicată a fost adoptată în numeroase orașe din vestul Europei și a fost implementată și la Timișoara. Conform noilor reguli, iarba este tunsă pe o bandă de un metru și jumătate în jurul trotuarelor, în timp ce restul vegetației este lăsată să crească liber. Totuși, în unele parcuri din centrul orașului, iarba depășește aceste dimensiuni, generând nemulțumiri în rândul cetățenilor.

Reacțiile locuitorilor

Unii timișoreni au comentat despre această situație, afirmând:

  • „Eu zic că nu cred că o să arate prea bine.”
  • „Întotdeauna iarba prea mare arată urât.”
  • „Arată urât, foarte urât.”
  • „Vizual nu, vizual nu e bine.”

Explicațiile autorităților locale

Autoritățile locale susțin că această intervenție limitată în spațiile verzi este benefică pentru mediu. Silvana Andreaș, purtător de cuvânt al Primăriei Timișoara, a explicat: „Legat de cosire, ea este strict în anumite zone unde se pretează și doar în lunile de primăvară. Există reglementări și recomandări europene care susțin aceste strategii, având scopul de a favoriza polenizatorii, păsările și biodiversitatea solului.”

De asemenea, unii susțin că aspectul natural al spațiilor verzi este plăcut, afirmând: „Arată mai drăguț, se lasă natura să crească și e frumos.” Un alt cetățean a adăugat: „E foarte bine, crește iarba, mai cresc și flori, dă oxigen la lume.”

În cazul nerespectării cerințelor impuse de autoritățile locale, operatorul responsabil de întreținerea spațiilor verzi riscă să fie sancționat.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *