Legătura între alimentele ultra-procesate și riscul de cancer pulmonar
Un nou studiu sugerează că consumul ridicat de alimente ultra-procesate (UPFs) ar putea crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar. Deși cercetarea evidențiază o asociere, nu poate demonstra că UPFs cauzează cancer pulmonar, subliniind necesitatea unor studii suplimentare.
Definiția alimentelor ultra-procesate
Alimentele ultra-procesate sunt formulări de substanțe alimentare adesea modificate prin procese chimice și asamblate în produse alimentare și băuturi gata de consum, utilizând arome, culori, emulgatori și alte aditive cosmetice. Aceste produse, cum ar fi băuturile carbogazoase, pâinea produsă în masă, dulciurile, înghețatele, snacks-urile și mesele gata preparate, constituie aproximativ 60% din energia consumată în Statele Unite.
Rezultatele studiului
În cadrul studiului, participanții au completat un chestionar de bază care a înregistrat demografia, istoricul medical și alte informații legate de factorii de risc, precum și un chestionar privind istoricul dietetic. Participanții au fost împărțiți în patru grupuri (quartile) în funcție de consumul de UPF, cel mai scăzut grup consumând aproximativ 0,5 porții pe zi, iar cel mai mare 6,0 porții, cu un consum mediu de 2,8 porții pe zi. Studiul a urmărit participanții timp de o medie de 12,2 ani, în timpul căruia au fost diagnosticați 1.706 de cazuri de cancer pulmonar, dintre care 1.473 (86,3%) au fost NSCLC (carcinom pulmonar non-microcelular), iar 233 (13,7%) SCLC (carcinom pulmonar microcelular).
Participanții cu un consum mai mare de UPF au avut o probabilitate mai mare de a fi diagnosticați cu cancer pulmonar. Din grupul cu cel mai scăzut consum de UPF, 331 din 25.433 de persoane (1,3%) au fost diagnosticate cu cancer pulmonar, în timp ce în grupul cu cel mai ridicat consum, 485 din 25.434 (1,9%) au fost diagnosticați. Concluziile cercetătorilor indică faptul că cei care consumau cele mai multe UPF aveau un risc relativ cu 41% mai mare de cancer pulmonar comparativ cu cei din cel mai scăzut grup.
Factorii de risc și limitările studiului
Participanții din cel mai ridicat grup de consum de UPF aveau, de asemenea, un aport mai scăzut de alimente minim procesate, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, care, conform Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, pot reduce riscul de multe tipuri de cancer. Posibilele motive pentru creșterea riscului de cancer pulmonar asociat cu UPF includ: calitatea nutrițională slabă a UPF-urilor, aditivii utilizați care ar putea afecta microbiota pulmonară și intestinală, precum și contaminanții dăunători din procesare și ambalare.
Experți din domeniul oncologiei subliniază că nu se pot trasa concluzii ferme fără ajustări pentru fumat și expuneri ocupaționale, care sunt factori de risc importanți pentru cancerul pulmonar. Limitările studiului includ lipsa datelor despre intensitatea fumatului și diversitatea etnică a participanților, majoritatea fiind albi non-hispanici.
Concluzie
Studiul recent care leagă UPFs de cancerul pulmonar adaugă dovezi referitoare la posibilele efecte negative ale acestor alimente. Deși nu se trag concluzii alarmante, este recomandat să se reducă consumul alimentelor procesate și să se înlocuiască cu alternative mai sănătoase.