Cea mai tânără națiune din lume se află foarte aproape de a fi afectată de un război civil. „Situația este alarmantă”

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
7 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Conflictul din Sudanul de Sud amenință stabilitatea națiunii

Un conflict recent între președintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, și prim-vicepreședintele său, Riek Machar, ar putea conduce cea mai tânără națiune din lume spre un nou măcel sângeros, marcat de violențe interetnice. Rivalitatea dintre cei doi lideri riscă să genereze un nou conflict armat, în urma unor evenimente tensionate care au culminat cu arestarea lui Machar și dezarmarea gărzii sale de corp de către ministrul apărării.

În perioada 2013-2018, Sudanul de Sud a fost zguduit de un război civil devastator, soldat cu aproximativ 400.000 de decese. Cetățenii sunt din nou îngrijorați de o posibilă repetare a acestor evenimente tragice. Partidul lui Machar a declarat că arestarea liderului său subminează serios acordul de pace care a pus capăt conflictului anterior.

Vocea cetățenilor

Choul Magil, un cetățean care și-a pierdut fratele și tatăl în timpul primului conflict, a declarat: „Un alt război ne va distruge viețile.” După aceste pierderi, Magil a fugit în Sudan împreună cu mama și sora sa. Acum, la 40 de ani, s-a întors în Sudanul de Sud și a observat o prezență militară crescută pe străzile capitalei Juba. „Nu-mi permit să fug din nou”, a spus el, exprimându-și speranța ca cei doi lideri să își rezolve neînțelegerile și să lase populația în pace.

Contextul regional complicat

Tensiunile din Sudanul de Sud fac parte dintr-un tablou mai amplu al instabilității din regiune. Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a anunțat recent revocarea vizelor pentru cetățenii din Sudanul de Sud, ca urmare a refuzului guvernului de tranziție de a accepta întoarcerea expulzaților din SUA. Inițial, ministrul de externe al Sudanului de Sud a declarat că situația se referă la o persoană identificată greșit, dar ulterior guvernul a comunicat că va permite intrarea acesteia în țară „în spiritul relațiilor prietenoase” cu Statele Unite.

În altă parte a regiunii, rebelii M23 din Rwanda au capturat două orașe importante din estul Republicii Democrate Congo, un conflict cu rădăcini în tensiunile etnice și în lupta pentru resurse. Somalia se confruntă de aproape două decenii cu insurgenți islamiști, iar forțele guvernamentale din Etiopia încearcă să gestioneze o revoltă internă. Sudanul, de asemenea, a fost afectat de război în ultimii doi ani, provocând strămutarea a 12 milioane de oameni.

Impactul asupra populației

În Sudanul de Sud, mai mult de jumătate din cei 11 milioane de locuitori sunt afectați de foamete. Țara a câștigat independența față de Sudan după decenii de conflicte între sudul predominant creștin și animist și nordul majoritar musulman. Tensiunile etnice au escaladat, generând violențe devastatoare.

Conflicte între populațiile Dinka și Nuer în Sudanul de Sud

Violentele dintre populația Dinka, din care provine președintele Kiir, și populația Nuer, din care face parte prim-vicepreședintele Machar, continuă să afecteze stabilitatea Sudanului de Sud. Alan Boswell de la International Crisis Group a subliniat că „marea temere este că deteriorarea politică va duce la violențe etnice pe scară largă”.

Acordul de pace din 2018 și impactul său

Acordul de pace semnat în 2018 a creat un echilibru de putere fragil, permițându-i lui Kiir să controleze 60% din guvern. În plus, acest acord a oferit ambelor părți acces la veniturile din vânzarea petrolului, considerată a fi cea mai importantă sursă de profit a țării, care este catalogată de Fondul Monetar Internațional drept cea mai săracă din lume.

Atacurile Armatei Albe

Recent, Armata Albă, o miliție care îl susține pe Riek Machar, a lansat o serie de atacuri împotriva armatei guvernamentale în nordul Sudanului de Sud. Coaliția aflată la putere s-a rupt într-un moment în care țara se confruntă cu o criză economică severă, agravată de inundații record, inflație ridicată și întreruperea exportului de petrol prin conductele care traversează Sudanul, aflat în conflict.

Consecințele conflictului

Soldații și luptătorii din diverse miliții rămân neplătiți, provocând incidente violente și jafuri în toată țara. De la preluarea puterii în 2005, Kiir a amânat alegerile de șase ori, iar activiștii avertizează că situația actuală seamănă cu cea din 2013. Edmund Yakani, un activist din Sudanul de Sud, a declarat: „Etnicitatea ajunge să domine și folosim etnicitatea ca pe un bilet politic pentru a câștiga puterea. Situația este alarmantă.”

Ofensiva Armatei Albe și reacțiile internaționale

În luna precedentă, Armata Albă a preluat o garnizoană militară în localitatea Nasir, capturând sute de soldați și reținându-l pe comandantul bazei, Gen. David Majur Dak, din populația Dinka. Ulterior, acesta și alți soldați răniți au fost uciși în urma atacurilor asupra unui elicopter al ONU care încerca să îi evacueze.

Gat Manong, un student din Sudanul de Sud, a declarat: „Ne temem de un alt război”. În plus, forțele din Uganda, aliate cu Kiir, au bombardat așezări civile din zonele controlate de trupele lui Machar. Zeci de lideri politici și militari susținători ai lui Machar au fost reținuți, iar alții au dispărut.

Refugiații și promisiunile de încetare a violenței

Aproximativ 100.000 de oameni au fost strămutați din cauza confruntărilor dintre forțele guvernamentale și milițiile etnice din statul Nilul Superior, forțând mulți refugiați să fugă în Etiopia. Gen. Muhoozi Kainerugaba, comandantul armatei din Uganda, a promis că va suspenda operațiunile militare din Sudanul de Sud dacă Armata Albă își va opri ofensiva, exprimându-și exasperarea față de violențele împotriva comunității Nuer.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *