Ce declară Bolojan referitor la militarii activi care au acționat ca mercenari: „Dacă instituțiile au fost informate, înseamnă că au abordat situația cu superficialitate”

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Declarațiile Președintelui Interimar despre Militarii Români și Activitățile lor

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a discutat recent despre situația militarilor români care au ales să plece în concediu pentru a lupta ca mercenari. El a subliniat că aceste cazuri au fost posibile din cauza unui vid legislativ, evidențiind că structurile militare care au angajați ce au plecat în aceste condiții au greșit dacă nu au fost informate despre acest fenomen sau dacă au ales să-l ignore.

Bolojan a declarat: „Este evident că în aceste situații a fost valorificat un vid de legislație sau o neclaritate. Nu sunt procurorul general și nu pot interveni în anchetele în curs. Fiecare instituție trebuie să-și îndeplinească datoria. Problema este că am ajuns aici. Era bine să nu ajungem în această situație, iar fiecare instituție, în special cele militare, ar fi trebuit să fie conștientă de aceste cazuri.”

Condițiile și Contextul Activităților Militare

În cadrul podcastului „Friendly Fire”, Bolojan a făcut referire specifică la jandarmii și militarii care și-au luat concedii fără plată pentru a participa la activități de mercenariat. Când a fost întrebat dacă are certitudinea că structurile angajatoare nu erau conștiente de aceste plecări, el a răspuns: „Nu știu dacă nu au știut.”

El a adăugat: „Ceea ce au comunicat este că nu au avut aceste date. Dacă nu le-au avut, înseamnă că este o problemă. Dacă le-au avut și au tolerat această situație, înseamnă că au tratat lucrurile superficial.” Bolojan a subliniat că toate aceste aspecte necesită o reformă profundă a statului, care va necesita timp și legitimitate pentru a corecta acumulările negative din trecut.

Informații Despre Participarea Militarilor în Congo

Informațiile recente arată că jandarmi și polițiști români aflați în serviciul activ au fost implicați în misiuni în Congo, lucrând pentru firme private de securitate, în timp ce în România figurau în concediu medical. Un raport al Ministerului de Interne a evidențiat că 11 angajați ai MAI au acționat ca mercenari în Congo.

De asemenea, o anchetă a Ministerului Apărării a relevat că 7 militari activi din Armata Română au participat la misiuni în Congo. Aceștia și-au luat concediu de creștere a copilului pentru a se alătura unor companii de securitate românești. Ministerul Apărării Naționale a mai informat că 466 de militari în rezervă au semnat contracte cu firme private și au activat, de asemenea, în Congo.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *