Cauza pentru care cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari a fost închisă vizitatorilor la două săptămâni după reluarea accesului.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
4 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Cetatea Poenari, închisă temporar din cauza urșilor

Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie după lucrări extensive de conservare și restaurare, a fost închisă marți, după ce gardul electric de protecție a fost avariat de o ursoaică și puii săi. Consiliul Județean Argeș a emis un comunicat prin care anunță decizia de închidere temporară a accesului, având în vedere deteriorarea gardului de protecție.

Vicepreședintele CJ Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a declarat că au fost luate măsuri specifice în colaborare cu Instituția Prefectului Argeș, Direcția Silvică Argeș și Inspectoratul Județean de Jandarmi. „Astăzi, prin grija Agenției Județene pentru Protecția Mediului Argeș, am obținut autorizația pentru relocarea ursoaicei. În prezent, a fost instalată o cușcă specială în apropierea Cetății Poenari pentru capturarea ursoaicei și a puilor,” a precizat Bughiu.

Conform informațiilor oficiale, animalele vor fi relocate într-un fond de vânătoare îndepărtat, tot în administrarea Direcției Silvice Argeș. Bughiu a adăugat că echipa de la Muzeul Județean Argeș a reușit să repare gardul electric, dar se caută soluții suplimentare pentru îmbunătățirea protecției zonei. „Sperăm ca ursoaica și puii să fie capturați rapid, astfel încât, în cel mai scurt timp, poate într-o săptămână, să putem redeschide cetatea pentru public,” a mai spus el.

Despre Cetatea Poenari

Cetatea, situată pe teritoriul comunei Arefu, se află pe un vârf de munte la intrarea în Cheile Argeșului, aproape de DN 7C – Transfăgărășan. Accesul turiștilor se face printr-o potecă cu 1.480 de trepte amenajate pe versant, prin pădure. Această fortificație a fost construită în secolul al XIV-lea și a fost consolidată și extinsă în timpul domniei lui Vlad Țepeș.

Lucrările de conservare și restaurare au durat trei ani, timp în care monumentul a fost închis vizitatorilor. Accesul a fost reluat începând cu 14 aprilie. Proiectul de conservare a cetății a beneficiat de finanțare nerambursabilă, având o valoare totală de peste 25 de milioane de lei, din care aproape 10 milioane de lei reprezintă contribuția publică nerambursabilă.

Reprezentanții CJ Argeș au detaliat că lucrările realizate au inclus reabilitarea structurală și arhitecturală a cetății, conservarea zidurilor, refacerea pavimentelor, modernizarea traseelor de vizitare, înlocuirea cablului electric, instalarea unui sistem de iluminat și a unui sistem de supraveghere, precum și amplasarea de bănci și coșuri de gunoi.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *