Bulgarii, fascinați de brânzeturile create într-o închisoare
La o închisoare din Smolean, în sudul Bulgariei, Georgi Filianov amestecă 500 de litri de lapte pentru a produce o brânză tradițională la fabrica de lactate a închisorii. Produsele acestei fabrici au cucerit consumatorii din întreaga țară.
Fabrica de lactate „Gerzovița” a fost inițiată de fostul director al închisorii, Hristo Solakov, care căuta o modalitate de a produce alimente în interiorul instituției și de a ajuta deținuții să se pregătească pentru viața de afară. Deținuții sunt implicați în întregul proces de producție, de la îngrijirea turmelor de capre și vaci până la procesarea laptelui. Râvnită de amatorii de brânzeturi, producția închisorii nu poate ține pasul cu cererea.
„La început, aveam doar bovine, dar nu era profitabil. Laptele pe care îl vindeam nu ne acoperea costurile”, povestește Solakov. El a venit cu ideea de a procesa materia primă și a „închide cercul” pentru a asigura succesul fabricii. Produse precum lapte bătut, brânză feta și iaurt bulgăresc sunt apreciate, iar Solakov subliniază că acestea nu conțin conservanți sau aditivi, ceea ce justifică prețurile mai mari decât cele ale concurenței.
În timp ce jumătate din producția fabricii este destinată altor închisori din Bulgaria, restul este vândut în piețe și magazine alimentare la prețuri superioare. Inaugurată în 2010, fabrica de lactate de la Smolean este un model de reabilitare de succes în Bulgaria, permițând prizonierilor să își reducă sentința și să câștige un mic salariu, pe care îl pot cheltui în închisoare sau la eliberare.
„Odinioară, fabricile de lapte erau prădate, acum fabrica de lactate este în închisoare”, glumește Hristo Solakov, făcând referire la partizanii bulgari din Al Doilea Război Mondial. Solakov speră să obțină fonduri locale pentru a extinde gama de produse cu un sortiment de „cașcaval”, un produs apreciat în toate țările din Balcani.