Brânza ar putea provoca coșmaruri: iată explicația
Cercetările estimează că aproximativ 56% din persoanele din Statele Unite și 31% din Europa de Vest suferă de tulburări de somn. Studii anterioare au arătat că aproximativ 5% dintre adulți au coșmaruri frecvente. Există mai multe cauze cunoscute ale coșmarurilor, inclusiv unele legate de alimentație. Un nou studiu a descoperit că consumul excesiv de produse lactate, în special pentru cei care sunt intoleranți la lactoză, ar putea provoca coșmaruri și tulburări de somn.
În cadrul cercetării, au fost recrutați peste 1.000 de studenți de la Universitatea MacEwan din Canada, care au fost întrebați despre calitatea somnului, visele și coșmarurile lor, precum și despre intoleranțele și alergiile alimentare. Studiul a constatat că intoleranța la lactoză este asociată cu simptome gastrointestinale, coșmaruri și o calitate scăzută a somnului. “Intoleranța la lactoză și alergiile alimentare erau anterior necunoscute ca factori care ar putea provoca coșmaruri,” a explicat cercetătorul Tore Nielsen.
Analizând raportările de intoleranțe alimentare în raport cu calitatea somnului și coșmarurile, cercetătorii au descoperit o legătură semnificativă. “Controlul severității intoleranței la lactoză ar putea fi folosit pentru a diminua severitatea sau a preveni coșmarurile. Alte alergii alimentare ar putea afecta de asemenea visele, dar, deoarece nu știm încă care sunt acestea, ar trebui să fim atenți la posibilele conexiuni,” a adăugat Nielsen.
Specialiștii sugerează că evitarea alimentelor alergene sau ajustarea dietei pentru a fi mai sănătoasă ar putea servi ca prima linie de apărare împotriva coșmarurilor, în special pentru persoanele sensibile la alimente. În plus, este recomandat să se termine cina și gustările cu 2-3 ore înainte de culcare pentru a permite organismului să digere.
Printre alte sfaturi pentru îmbunătățirea calității somnului se numără evitarea alimentelor picante, a alcoolului și a cofeinei aproape de ora de culcare, precum și alegerea unor mese echilibrate care să nu conducă la senzația de “supraalimentare.” De asemenea, se recomandă să se țină un jurnal alimentar pentru a observa eventualele asocieri între dietă, vise/coșmaruri și calitatea somnului.
În concluzie, cercetările sugerează că alegerile dietetice pot avea un impact semnificativ asupra visurilor nocturne. Colaborarea cu un nutriționist înregistrat poate ajuta la identificarea recomandărilor specifice în cazul intoleranțelor alimentare, cum ar fi lactoza sau glutenul, și la gestionarea simptomelor care pot afecta somnul. Astfel, o dietă sănătoasă și echilibrată ar putea contribui la îmbunătățirea calității somnului și la reducerea riscului de coșmaruri.