Promulgarea Legii pentru Donații în Sănătate
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat marți legea care oferă pacienților posibilitatea de a-și exprima recunoștința față de medici prin donații către unitățile medicale. Informația a fost confirmată de Administrația Prezidențială.
Actul legislativ, care modifică alineatul (2) al articolului 34 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 (PL-x 277/02.05.2018), permite pacienților să efectueze donații spitalelor unde au primit îngrijiri, în loc să facă cadouri personalului medical.
Adoptarea Legii de către Parlament
Propunerea legislativă a fost inițiată de USR și a fost adoptată de Camera Deputaților, care a avut rol decizional, pe 26 martie, cu un vot favorabil de 283 de voturi „pentru” și 20 de abțineri.
Modificările aduse articolului 34 din Legea 46/2003 includ eliminarea posibilității pacienților de a oferi plăți suplimentare și donații angajaților unităților sanitare, dar menținerea opțiunii de a face donații direct unităților medicale. Aceste donații vor fi incluse în raportul privind execuția bugetului de venituri și cheltuieli al spitalelor publice.
Clarificări asupra Intentiilor Legii
Conform actului normativ, „pacientul poate face donații unității sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare”. Expunerea de motive subliniază că „oferirea unui cadou medicului este o practică frecventă în comportamentul pacientului român, aflat în dilema dintre dreptul la recunoștință și consecințele legale ale unui astfel de gest”.
Inițiatorii legii au subliniat că acest act nu legalizează corupția. „Nu dorim eliminarea completă a dreptului pacienților de a-și exprima recunoștința. Aceasta poate fi validă în anumite situații, motiv pentru care credem că exprimarea recunoștinței ar trebui să se facă exclusiv prin donații către unitatea medicală, nu către medici sau alți angajați ai instituțiilor sanitare”, se menționează în expunerea de motive a proiectului.