Autoritățile israeliene au interceptat nava umanitară ce o transporta pe activista Greta Thunberg, destinată să ajungă în Gaza.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
4 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Nava umanitară Madleen deviată de autoritățile israeliene

Nava umanitară Madleen, care avea la bord activista suedeză Greta Thunberg, a fost deviată duminică seara de către autoritățile israeliene. Ministerul israelian de Externe a comunicat că pasagerii au fost invitați să se întoarcă în țările lor. Nava se îndreaptă acum în siguranță spre coasta Israelului, conform declarațiilor oficiale.

Detalii despre misiunea navei

Ambarcațiunea, care transporta 12 activiști din diverse țări, inclusiv Franța, Germania, Brazilia, Turcia, Suedia, Spania și Olanda, a plecat din Italia pe 1 iunie cu scopul de a „sparge blocada israeliană” asupra Fâșiei Gaza, care trece printr-o criză umanitară severă de mai bine de un an și jumătate de conflict.

După o escală în Egipt, nava a reușit să ajungă la o distanță de aproximativ 31 de mile marine (57 km) de Gaza, în ciuda ordinelor date de Israel armatei sale de a împiedica accesul acesteia. În timpul nopții, Coaliția Flotila Libertății, care a închiriat nava, a anunțat că armata israeliană a interceptat ambarcațiunea.

Intervenția armatei israeliene

Coaliția a transmis pe Telegram că legătura cu nava Madleen s-a pierdut și că echipajul a fost „răpit de forțele israeliene”. Pe lângă Greta Thunberg, la bord se află și eurodeputata franco-palestiniană Rima Hassan, însă AFP nu a reușit să obțină contact cu persoanele aflate la bord.

Pe rețelele sociale, militanții au afirmat că se așteaptă la o „interceptare și atac” din partea Israelului și au solicitat guvernelor lor să intervină pentru a le asigura protecția.

Reacțiile guvernului israelian

Guvernul israelian a acuzat-o pe Greta Thunberg și pe ceilalți pasageri că ar fi încercat să organizeze o provocare mediatică pentru a-și face publicitate. Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a declarat că a instruit armata să împiedice nava Madleen să ajungă în Gaza, subliniind că Israelul nu va permite încălcarea blocadei maritime, menționând că aceasta are ca scop împiedicarea transferului de arme către Hamas, o organizație considerată teroristă de către Israel.

Contextul umanitar din Gaza

Israelul se confruntă cu presiuni internaționale tot mai mari pentru a pune capăt conflictului din Gaza, unde populația este bombardată zilnic și se confruntă cu o criză de foamete din cauza restricțiilor impuse asupra ajutoarelor umanitare, conform raportărilor ONU. De asemenea, recent, au avut loc tragedii în apropierea unui centru de ajutor administrat de o organizație umanitară, care a fost criticată pentru lipsa de transparență și neutralitate, aspecte ce au determinat ONU să refuze colaborarea cu aceasta.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *