Alegeri prezidențiale 2025. Începe săptămâna finală a campaniei electorale. Care este programul și când au dreptul să voteze românii din diaspora.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
10 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Începerea ultimei săptămâni de campanie electorală

Ultima săptămână de campanie electorală va debuta luni, iar românii sunt așteptați la urne pe 4 mai pentru a-și alege noul președinte. Conform programului stabilit printr-o hotărâre de Guvern, primul tur al alegerilor va avea loc pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai. Campania electorală a început pe 4 aprilie și va dura până pe 3 mai.

Detalii despre campania electorală

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început la miezul nopții, pe 4 aprilie, și se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00. În cazul în care se va organiza un al doilea tur de scrutin, campania va începe după validarea de către Curtea Constituțională a rezultatelor primului tur și se va încheia pe 17 mai, la ora 7:00.

Votul în diaspora

Românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile, începând cu vineri, 2 mai, de la ora 7:00 (ora locală) și până la ora 21:00 (ora locală). Programul de vot este următorul:

  • Vineri, 2 mai: 7:00 – 21:00 (ora locală)
  • Sâmbătă, 3 mai: 7:00 – 21:00 (ora locală)
  • Duminică, 4 mai: 7:00 – 21:00 (ora locală)

În ziua de duminică, votul se va încheia la ora 21:00 (ora locală) sau la 21:00 (ora locală a României), după caz.

Ordinea candidaților pe buletinele de vot

Biroul Electoral Central a stabilit următoarea ordine a candidaților pe buletinul de vot:

  1. George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
  2. George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
  3. Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
  4. Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  5. Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
  6. Victor Viorel Ponta (candidat independent)
  7. Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  8. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
  9. John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
  10. Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
  11. Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent)

Printre cei 11 candidați, cinci au participat și la alegerile prezidențiale anterioare, iar Elena Lasconi a ajuns în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu, alegeri care au fost ulterior anulate de Curtea Constituțională.

Informarea despre prezența la vot

Biroul Electoral Central va oferi informații privind prezența alegătorilor la urne atât pe 3 mai, cât și pe 4 mai, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale.

Calendarul alegerilor viitoare

Calendarul alegerilor prezidențiale din 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025, care prevede că primul tur va avea loc pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai. Campania electorală a început pe 4 aprilie și se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00.

Perioada de pre-campanie

Biroul Electoral Central (BEC) a fost constituit pe 21 februarie, avându-l ca președinte pe judecătorul Cristinel Grosu, pentru alegerile prezidențiale din 2025.

Informații esențiale privind alegerile

Locțiitorul președintelui Biroului Electoral Central (BEC) este judecătorul Mihnea Adrian Tănase. Partidele politice din alianță au avut termen până la 23 februarie pentru a depune la BEC protocolul de constituire a alianțelor electorale.

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate au avut posibilitatea de a se înregistra online ca alegători până la 4 martie 2025, utilizând formularul disponibil pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP). De asemenea, partidele, alianțele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți au putut depune candidaturile până la 15 martie.

Până la 18 martie, candidații și partidele au putut formula contestații scrise la Curtea Constituțională, în legătură cu înregistrarea sau respingerea candidaturilor, după caz. Data de 19 martie a fost stabilită ca fiind momentul în care candidaturile au devenit definitive, prin hotărârile Curții Constituționale, comunicate BEC. Tot până la această dată, candidații au avut posibilitatea de a depune declarația de renunțare la candidatură.

În termen de 48 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor, a fost organizată o tragere la sorți pentru stabilirea ordinii de înscriere pe buletinul de vot, aceasta având loc până la 22 martie. Până la 3 aprilie, candidații au putut înainta o solicitare scrisă către conducerea serviciilor publice de radio și televiziune, privind acordarea timpilor de antenă.

Campania electorală și zilele votării

Campania electorală a început pe 4 aprilie și se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00. Autoritatea Electorală Permanentă a avut obligația de a publica machetele electronice ale buletinelor de vot prin corespondență până la 9 aprilie. De asemenea, până pe 16 aprilie, AEP a stabilit prin hotărâre sediile secțiilor de votare din străinătate.

Votarea în străinătate va avea loc pe parcursul a trei zile: 2, 3 și 4 mai. În țară, votul se va desfășura într-o singură zi, pe 4 mai. Prima zi de votare în străinătate este 2 mai, iar secțiile vor fi deschise de la ora 7:00 până la 21:00 (ora locală). A doua zi, 3 mai, votul se va desfășura între orele 7:00 și 21:00 (ora locală). În ambele zile, alegătorii prezenți la secția de votare la ora 21:00, precum și cei care se află la rând, vor putea vota până la 23:59 (ora locală).

Pe 4 mai, votarea în străinătate va continua între orele 7:00 și 21:00. În țară, votarea va începe de asemenea la 7:00 și se va încheia la 21:00. La fel ca în străinătate, alegătorii care se află la secția de votare la ora 21:00 sau la rând pentru a intra, vor putea vota până la 23:59.

Perioada post-campanie

În data de 9 mai, vor fi aduse la cunoștință numele candidaților care vor intra în turul al doilea. Biroul electoral județean, biroul electoral al sectorului municipiului București, precum și celelalte birouri electorale vor avea responsabilitatea de a gestiona aceste informații până cel târziu pe 6 mai 2025.

Procedurile pentru alegerile din străinătate

În ceea ce privește secțiile de votare din afara țării, fiecare secție trebuie să transmită, sub supravegherea personalului Ministerului Afacerilor Interne, câte un exemplar al procesului-verbal ce conține rezultatele alegerilor. Acest document este întocmit de birourile electorale ale secțiilor de votare și trebuie înaintat tribunalului din raza teritorială unde secția își desfășoară activitatea.

Termenele limită pentru contestații

Până pe 6 mai, la ora 24:00, partidele și alianțele care au participat la alegeri au posibilitatea de a depune cereri la Curtea Constituțională pentru anularea alegerilor, invocând motive de fraudă electorală. Aceste cereri trebuie să fie bine motivate și să includă dovezile relevante.

Publicarea rezultatelor

Până la 7 mai, Biroul Electoral Central are responsabilitatea de a publica pe site-ul său procesele-verbale care conțin rezultatele votului prin corespondență. De asemenea, procesul-verbal, împreună cu documentele de constatare și centralizare a rezultatelor votării din țară și străinătate, va fi trimis de Biroul Electoral Central Curții Constituționale a României, sub protecția MAI, până la 8 mai 2025.

Anunțarea candidaților pentru al doilea tur de scrutin

Cel târziu pe 9 mai, Curtea Constituțională va face publice numele celor doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum și data acestuia.

Detalii despre al doilea tur de scrutin

Dacă va fi organizat un al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe pe 9 mai și se va încheia pe 17 mai, la ora 7:00. Alegerile din țară sunt programate pentru 18 mai, între orele 7:00 și 21:00.

Votarea în străinătate

Votarea în afaceri se va desfășura pe parcursul a trei zile: vineri, 16 mai, între orele 7:00 – 21:00 (ora locală); sâmbătă, 17 mai, între orele 7:00 – 21:00 (ora locală); și duminică, 18 mai, între orele 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală, sau ora României, după caz).

Finalizarea procesului electoral

Pe 22 mai, Biroul Electoral Central va înainta Curții Constituționale procesul-verbal, împreună cu documentele de constatare și centralizare a rezultatelor votării din țară și străinătate. După primirea acestui dosar și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituțională va valida rezultatul alegerilor, iar acesta va fi publicat în Monitorul Oficial.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *