Bunătăți de toamnă: Rețeta clasică de ghiveci de legume
Azi vă prezentăm rețeta tradițională de ghiveci de legume, inspirată din caietul de rețete al bunicii. Urmați pașii de mai jos pentru a obține un ghiveci delicios, similar cu cel din copilărie.
Ingrediente
- 2 cepe
- 2 ardei grași (unul verde, unul roșu)
- 2 morcovi medii
- 2 dovlecei
- 1 vinete
- 3-4 cartofi
- o mână de mazăre din conservă sau congelator
- o mână de fasole verde
- pasta de tomate
- 1 foaie de dafin
- 1 linguriță de cimbru
- mărar verde
- sare și piper
Mod de preparare
Spălați și curățați legumele, iar vinetele se vor decoji parțial. Ceapa tăiată peștișori se pune la călit în 2-3 linguri de ulei. Adăugați ardeii tăiați fâșii sau cubulețe, apoi morcovii tăiați rondele. Lăsați-le să se călească împreună.
După aproximativ 5 minute, adăugați cartofii tăiați cuburi și stingeți cu 2 căni de apă. După ce au dat în clocot, adăugați vinetele și dovleceii tăiați cubulețe, urmate de fasolea și mazărea. Condimentați cu cimbru și dafin, adăugând apă suficientă pentru a acoperi legumele.
După ce legumele sunt bine gătite, adăugați pasta de tomate pentru a colora și aromatiza preparatul, urmată de mărarul verde. Asezonați cu sare și piper după gust.
Concluzie
Acest ghiveci de legume nu doar că reînvie amintiri din copilărie, dar oferă și o masă sănătoasă și delicioasă, perfectă pentru sezonul de toamnă.