Scăderea Indicele Preţurilor Alimentare la Nivel Global în Luna Mai
În luna mai, indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat o scădere, datorită diminuării preţurilor la cereale, zahăr şi uleiuri vegetale, conform anunţului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). FAO publică lunar indicele său pentru preţurile alimentelor, care reflectă modificările de preţuri înregistrate într-un coş de alimente ce include cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În luna mai 2025, indicele a avut o medie de 127,7 puncte, marcând o scădere de 0,8% faţă de aprilie. În ciuda scăderii, indicele rămâne cu 6% mai ridicat comparativ cu luna mai 2024, dar cu peste 20% sub valoarea maximă istorică atinsă în martie 2022.
Factori Contribuabili la Scădere
Declinul din luna mai a fost în principal generat de o reducere de 3,7% a preţurilor uleiurilor vegetale în raport cu luna precedentă. Preţurile uleiului de palmier au scăzut, influenţate de factori sezonieri în Asia de Sud-Est. De asemenea, preţurile uleiului de soia au fost afectate de livrările mai mari din America de Sud şi de cererea redusă pentru biocombustibili. Cotaţiile uleiului de rapiţă au scăzut datorită îmbunătăţirii previziunilor pentru livrările din Uniunea Europeană, în timp ce preţurile uleiului de floarea-soarelui au fost influenţate de o cerere mondială mai slabă.
Modificări în Preţurile altor Produse Alimentare
Preţurile la zahăr au scăzut cu 2,6% comparativ cu aprilie, din cauza îngrijorărilor legate de perspectiva economiei globale, cererii mai reduse din partea industriei alimentare şi a băuturilor, precum şi aşteptărilor de creştere a producţiei mondiale în sezonul următor. De asemenea, preţurile la cereale au scăzut cu 1,8%, influenţate de o diminuare semnificativă a preţurilor mondiale la porumb.
Recoltele favorabile şi livrările mari de porumb din Argentina şi Brazilia, alături de prognozele pentru o recoltă record în SUA, au exercitat presiune asupra preţurilor. În contrast, preţurile mondiale la carne au crescut cu 1,3% în luna mai, datorită majorării preţurilor la carnea de vită, porc şi oaie, în timp ce preţurile la carnea de pasăre au scăzut, afectate de cotaţiile mai mici din Brazilia, după ce mai multe ţări au impus restricţii la import din cauza apariţiei gripei aviare în această ţară.