Tradiția micilor de 1 Mai. Cine a creat cel mai popular preparat culinar de Ziua Internațională a Muncii.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Tradiția consumului de mici de 1 Mai

Tradiția de a savura mici de 1 Mai s-a consolidat treptat, devenind un element esențial al sărbătorii dedicate Zilei Muncii. Această zi liberă este adesea marcată prin grătare în aer liber și diverse obiceiuri culinare specifice românilor.

Originea rețetei de mici

Deși nu se cunoaște cu exactitate originea rețetei, există mai multe teorii referitoare la apariția micilor. Disputele privind „inventatorul” acestui preparat culinar emblematic se desfășoară între diferite regiuni din Balcani, iar diverse legende contribuie la mitologia din jurul acestuia.

Teoria românească despre apariția micilor

Una dintre cele mai răspândite povești referitoare la originile micilor în România susține că acestea au fost create pentru prima dată în secolul al XIX-lea, în zona Munteniei. Conform unei legende, un bucătar a dorit să prepare cârnați, dar s-a confruntat cu lipsa învelișurilor (intestine) necesare. Astfel, el a combinat carne tocată cu diverse condimente, modelând amestecul sub formă de rulouri mici, pe care le-a gătit pe grătar.

Influențele turcești asupra micilor

O altă teorie sugerează că micii sunt influențați de preparatele turcești, cum ar fi „kebab” sau „köfte”, care sunt similare în ceea ce privește ingredientele și metoda de gătire, ambele fiind gătite pe grătar.

Teoria bulgărească

Bulgarii revendică și ei invenția micilor, afirmând că denumirea de „mititei” provine de la cuvântul bulgăresc „mitit”, care înseamnă „mic” sau „micuț”. De asemenea, bulgarii se mândresc cu acest preparat, iar rețetele lor sunt foarte asemănătoare cu cele românești.

Micii în perioada comunistă

În timpul regimului comunist, 1 Mai a fost o sărbătoare oficială, marcată prin parade și evenimente organizate la nivel național. Oamenii se adunau pentru a sărbători în aer liber, iar micii deveneau o alegere populară pentru mesele de picnic sau grătar. De-a lungul anilor, această tradiție s-a întărit, iar astăzi este aproape imposibil ca petrecerea de 1 Mai să nu fie asociată cu micii pe grătar, mai ales în timpul ieșirilor în natură.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *