Autoritățile sanitare din Franța sugerează evitarea produselor pe bază de soia în alimentația colectivă.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Avertisment privind consumul alimentelor pe bază de soia

Autoritățile sanitare din Franța au emis un avertisment referitor la alimentele pe bază de soia, menționând că acestea conțin un nivel ridicat de izoflavone, substanțe vegetale asemănătoare hormonilor feminini, care pot avea efecte adverse asupra sănătății. Agenția națională pentru securitatea sanitară a alimentației, a mediului și a muncii (ANSES) recomandă evitarea utilizării acestor produse în alimentația colectivă.

Recomandări pentru sectorul agroalimentar

Într-un aviz recent publicat, ANSES a solicitat actorilor din sectorul agroalimentar să își ajusteze metodele de producție și prelucrare a soiei pentru a reduce conținutul de izoflavone din diverse produse, inclusiv deserturi, iaurturi, lapte, fripturi vegetale, tofu și biscuiți pentru aperitiv.

Riscurile asociate izoflavonelor

Izoflavonele sunt clasificare ca fitoestrogeni, având o structură chimică similară cu estrogenul, hormonul feminin. Aceste substanțe pot influența negativ echilibrul hormonal fiziologic, ceea ce poate duce la efecte dăunătoare asupra sistemului reproducător. Aymeric Dopter, directorul departamentului de evaluare a riscurilor nutriționale din cadrul ANSES, a subliniat importanța acestei probleme.

Consumul de soia în alimentația colectivă

Având în vedere că soia este o sursă principală de izoflavone, ANSES recomandă ca produsele pe bază de soia să nu fie incluse în mesele oferite în cadrul alimentației colective, pentru a preveni supraconsumul acestora în rândul tuturor categoriilor de vârstă. În Franța, o masă din cinci este consumată în afara casei, în diverse instituții precum creșe, școli și spitale, făcând din alimentația colectivă un aspect important al vieții sociale.

Îmbunătățirea calității produselor din soia

Aymeric Dopter a menționat că nu se dorește o denigrare a soiei ca aliment, ci mai degrabă o atenționare asupra conținutului de izoflavone din produsele actuale. „Până când nu vor fi disponibile produse din soia cu un conținut mai scăzut de izoflavone, este esențial să reducem consumul acestor produse”, a adăugat el.

Evaluarea riscurilor și expunerea populației

ANSES a stabilit, pe baza cercetărilor științifice, praguri toxicologice ce indică nivelurile sub care nu există riscuri semnificative pentru sănătate. Agenția a comparat aceste valori cu expunerea alimentară a populației și a constatat că există un risc de depășire, în special în rândul consumatorilor de alimente pe bază de soia. De exemplu, 76% dintre copiii cu vârste între trei și cinci ani, 53% dintre fetele cu vârste între 11 și 17 ani, și 47% dintre bărbații și femeile cu vârste între 18 și 50 de ani depășesc aceste praguri.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *