10 soldați nord-coreeni au încercat să traverseze granița în Coreea de Sud. Forțele din Seul au deschis focul de avertisment.

STIRIVOX Moderator STIRIVOX
3 Min Citire

Sursa foto: Google Images

0:00

Incident de frontieră între Coreea de Sud și Coreea de Nord

Armata sud-coreeană a anunțat marți că a efectuat focuri de avertisment după ce aproximativ zece soldați nord-coreeni au pătruns în zona de frontieră extrem de securizată care împarte peninsula coreeană. Potrivit unui comunicat al Statului Major interarme sud-coreean, incidentul a avut loc în jurul orei locale 17:00 în zona demilitarizată (DMZ), iar soldații nord-coreeni s-au retras către nord în urma avertismentelor.

„Armata noastră a transmis un mesaj de avertizare și a tras focuri de avertisment. În prezent, monitorizăm cu atenție mișcările soldaților nord-coreeni și luăm măsurile necesare conform procedurilor operaționale,” a adăugat Statul Major.

Activități recente ale soldaților nord-coreeni

Anul trecut, soldații nord-coreeni au efectuat o serie de mici incursiuni peste graniță, pe care autoritățile sud-coreene le-au considerat în general accidentale. Multe zone ale DMZ sunt dense în vegetație și puternic minate, ceea ce complică situația.

Luni, armata sud-coreeană a observat o activitate neobișnuită din partea soldaților nord-coreeni, ca reacție la punerea sub acuzare a fostului președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol de către Curtea Constituțională. Purtătorul de cuvânt al Statului Major sud-coreean, Lee Sung-jun, a declarat că aproximativ 1.500 de soldați nord-coreeni au fost observați curățând și instalând sârmă ghimpată în apropierea liniei frontului.

„Armata nord-coreeană efectuează în prezent antrenamente și este probabil ca în curând să aibă loc exerciții tactice sau inspecții de evaluare pe unitate,” a mai spus Lee, subliniind că armata sud-coreeană monitorizează îndeaproape orice activitate de lansare a rachetelor din partea Coreei de Nord, țară care deține arme nucleare.

Contextul geopolitic

Ierarhia militară sud-coreeană s-a declarat pregătită să răspundă oricărei acțiuni din partea Nordului, în urma demiterii președintelui Yoon. Este important de menționat că cele două Corei se află în stare de război din punct de vedere tehnic de peste șapte decenii, conflictul din perioada 1950-1953 încheindu-se cu un armistițiu, dar fără un tratat de pace oficial.

Relațiile dintre Phenian și Seul au fost tensionate în ultimii ani, în special după ce Coreea de Nord a lansat o serie de rachete balistice în anul precedent, încălcând sancțiunile impuse de ONU. Cel mai recent test de rachete a avut loc în luna martie, coincizând cu exercițiile comune desfășurate de armata sud-coreeană împreună cu trupele americane staționate în Coreea de Sud.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *